تخصیص عناصر غذایی در اندامهای هوایی و زیرزمینی گونه Artemisia aucheri در شدتهای مختلف چرای دام (مطالعه موردی: مراتع دامنه جنوب شرقی سبلان)
(ندگان)پدیدآور
اسدی, مریمسفیدی, کیومرثمعمری, مهدی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چرای دام عمومیترین نوع کاربری مراتع بوده و میتواند بر ترکیب پوشش گیاهی مرتع، تولید خالص اولیه، نسبت اندام هوایی به ریشه و چرخه عناصر غذایی موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر شدتهای مختلف چرای دام بر تخصیص عناصر غذایی فسفر، کلسیم، سدیم و پتاسیم در اندامهای هوایی و زیرزمینی Artemisia aucheri در مراتع ییلاقی دامنه جنوب شرقی سبلان انجام شد. در این پژوهش از نمونهبرداری تصادفی-سیستماتیک استفاده شد. در هر شدت چرایی 3 ترانسکت 200 متری بهصورت موازی با یکدیگر مستقر شدند. سپس در امتداد هر ترانسکت پلاتهای یک مترمربعی به فواصل 50 متر مستقر شد. در هرپلات، نمونهبرداری از اندامهای هوایی و زیرزمینی صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس تخصیص عناصر غذایی مورد بررسی در گونه A.aucheri نشان داد که فسفر و کلسیم اندامهای هوایی در سطح پنج درصد تحت تأثیر شدتهای مختلف چرایی قرار گرفتند. همچنین سدیم و کلسیم اندامهای زیرزمینی در سطح یک درصد دارای اختلاف معنیداری بودند. نتایج این تحقیق و ارتباط بین تخصیص عناصر غذایی و چرای دام، میتواند در شناخت و مدیریت چرای دام و مرتع بکار رود.
کلید واژگان
شدت چراتخصیص
فسفر
پتاسیم
کلسیم
سدیم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-07-231397-05-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایراناستادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
استادیار، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
شاپا
1735-08752383-1138



