مقاومت به شوری سه گونه اکالیپتوس در مراحل جوانهزنی و رشد گیاهچه
(ندگان)پدیدآور
عصاره, محمد حسنشریعت, آناهیتا
نوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اکالیپتوس در ایران یکی از گونههای وارداتی بوده که از لحاظ صنعتی، دارویی و زینتی از اهمیت فراوانی برخوردار است. گونههای مختلف اکالیپتوس در مقابل شوری واکنشهای متفاوتی از خود بروز میدهند. این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه مقاومت به شوری سه گونه اکالیپتوس در مرحله جوانهزنی و رشد گیاهچه انجام گرفت. اثر پنج تیمار نمک طعام (NaCl)، شامل غلظتهای صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلیمولار در سه تکرار در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در اتاقک رشد بر سه گونهEucalyptus camaldulensisE. salubrisو E. tetragonaبررسی شد. اختلاف بین گونهها در واکنش به شوری با مطالعه صفات مختلف از جمله طول ریشهچه، طول ساقهچه، شاخص بنیه بذر، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و شاخص جوانهزنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اختلاف میان سه گونه از نظر صفات درصد جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، سرعت جوانهزنی معنیدار بود. میان تیمارهای مختلف نمک نیز در هر سه گونه از نظر تأثیر کلیه صفات گیاهی اختلافهای معنیداری وجود داشت. از آزمون دانکن نیز جهت دستهبندی دادهها استفاده گردید. از نظر صفات طول ریشهچه، طول ساقهچه و شاخص جوانهزنی هر سه گونه در یک گروه قرار گرفتند. از تجزیه پروبیت نیز برای تعیین مقدار نمکی که باعث از بین رفتن 50 درصد از بذرها میشود استفاده گردید و نشان داده شد که میان سه گونه مورد مطالعه، E. salubris تحمل بیشتری به نمک دارد.
کلید واژگان
اکالیپتوسمقاومت به شوری
جوانهزنی
و شاخص بنیه
فیزیولوژی و مقاومت به تنش
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2005-12-221384-10-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
مؤسسه تحقیفات جنگلها و مراتع، تهران. صندوق پستی: 116-13185محقق موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
شاپا
1735-08912383-1448



