انتخاب ژنوتیپهای متحمل به شوری گیاه دارویی اسفرزه (Plantago psyllium L) و نوسانهای سطح سدیم، پتاسیم و کلسیم در شرایط In vitro
(ندگان)پدیدآور
صفرنژاد, عباسشورورزی, مریمدلیر, مرضیه
نوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه اسفرزه ازجمله گیاهان مهم دارویی است که در ایران پراکنش وسیعی دارد. هدف از این تحقیق، بررسی میزان تحمل به تنش شوری گونه Plantago psyllium L. با استفاده از کشت بافت بهمنظور شناسایی و تولید ژنوتیپهای مقاوم آن میباشد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 15 تکرار در هر تیمار انجام شد. متوسط درصد جوانهزنی 84% بهدست آمد. ریزنمونههای هیپوکوتیل بیشترین و ریشه کمترین میزان القاء کالوس را در شرایط فاقد تنش شوری (شاهد) نشان دادند.در شرایط تنش شوریدر هر سه ریزنمونه با افزایش غلظت NaCl درصد القاء کالوس بهطورصورت معنیداری کاهش یافت.کالوسهای هیپوکوتیل بیشترین و ریشه کمترین باززایی را داشتند. ریشه کمترین و کوتیلدون بیشترین وزن تر و خشک را در تمامی غلظتهای NaCl داشتند.همچنینافزایش غلظت NaCl موجب افزایش میزان سدیم و کاهش میزان پتاسیم در کالوسها شد. میزان کلسیم با افزایش غلظت NaCl نوسان داشت. کالوسها به محیط باززایی حاوی غلظتهای مختلف NaCl منتقل شدند.نتایج نشان داد هر سه ریزنمونه تا غلظت 50 میلیمول NaCl باززایی داشتند و اختلاف معنیداری بین انواع کالوسها از نظر باززایی وجود داشت. کالوسهای هیپوکوتیل بیشترین و ریشه کمترین باززایی را داشتند ولی در غلظتهای 100 و 150 میلیمول NaCl باززایی اتفاق نیفتاد. در محیط فاقد تنش اختلاف معنیداری وجود نداشت و کالوس ریشه کمترین باززایی را در این شرایط داشت. گیاهچههای باززایی شده برای ریشهزایی به محیط ریشهزایی منتقل و پس از رشد مناسب برای تولید بذر به خاک منتقل شدند.
کلید واژگان
اسفرزهاینویترو
کالوس
نمک
فیزیولوژی و مقاومت به تنش
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
دانشیار، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیکارشناس ارشد، مدیریت بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شرق و شمالشرق کشور، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد
کارشناس ارشد، مدیریت بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شرق و شمالشرق کشور، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد
شاپا
1735-08912383-1448



