تأثیر کاربرد پایه و محلولپاشی کود سولفات روی بر جذب روی، عملکرد و اجزاء عملکرد برنج رقم هاشمی
(ندگان)پدیدآور
محمود سلطانی, شهراماله قلی پور, مهرزادشکوری کتیگری, مریمپورصفر طبالوندانی, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کمبود روی پس از نیتروژن و فسفر، مهمترین نارسایی تغدیهای و عامل مهمی در کاهش عملکرد برنج است. بنابراین به منظور بررسی تأثیر کاربرد روشهای مصرف روی (مصرف پایه و محلولپاشی) بر برنج رقم هاشمی، آزمایش مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد.فاکتورهای آزمایشی عبارت بودند از کودپاشی پایه (کاربرد خاکی) کود سولفات روی در سه سطح (0، 10 و 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی) و محلولپاشی 5/0 درصد سولفات روی در چهار سطح (بدون محلولپاشی، در زمان حداکثر پنجهزنی، یکهفته قبل از گلدهی و شروع پرشدن دانه). روشهای مختلف کاربرد سولفات روی بر تمام خصوصیات اندازهگیری شده به استثنای میزان آمیلوز و دمای ژلاتینیشدن، تأثیر معنیداری داشت. بالاترین تعداد خوشه در بوته، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد زیستتوده با کاربرد خاکی 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و محلولپاشی در مرحله یک هفته قبل از گلدهی و رسیدگی و همچنین بالاترین محتوای روی آرد با کاربرد خاکی 10 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و محلولپاشی در مرحله پرشدن دانه حاصل شد؛ در حالیکه بالاترین محتوای پروتئین آرد نیز با کاربرد خاکی 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و محلولپاشی در مرحله یکهفته قبل از گلدهی بهدست آمد. کاربرد خاکی 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی باعث بالاترین محتوای روی برگ، ساقه، ریشه و خوشه، محلولپاشی مرحله پنجهزنی باعث بالاترین محتوای روی برگ و ساقه، محلولپاشی مرحله خوشهدهی باعث بالاترین محتوای روی ریشه و محلولپاشی مرحله رسیدگی باعث بالاترین محتوای روی خوشه شد. بنابراین، کاربرد خاکی 20 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و محلولپاشی یکهفته قبل از مرحله گلدهی و پرشدن دانه، به عنوان راهکاری جهت بهبود کیفیت دانه و همین مقدار کود پایه به همراه محلولپاشی در مرحله گلدهی برای عملکرد و اجزای عملکرد مناسب است.
کلید واژگان
riceHashemi Cultivar
Zinc
Basal Application
Foliar Application
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
استادیار موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایرانموسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
شاپا
2008-479X2423-7833




