تأثیر کاربرد هرس باغهای انار بر خواص فیزیکی و مکانیکی تختهخردهچوب ساخته شده از نی (Phragmites australis Sp.)
(ندگان)پدیدآور
حاجی حسنی, رضاحسینخانی, حسینکارگرفرد, ابوالفضلگلبابائی, فرداد
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر کاربرد نی بر خواص فیزیکی و مکانیکی تختهخردهچوب ساخته شده از هرس باغهای انار انجام شد. تختههای آزمایشگاهی در شرایط دو تیمار زمان پرس (در سه سطح 3، 4 و5 دقیقه) و ترکیب ماده اولیه (در چهار سطح 1- 100% نی، 2- 75% نی و 25% سرشاخههای انار 3- 50% نی و 50% سرشاخههای انار، 4- 25% نی و 75% سرشاخههای انار) بهعنوان عوامل متغیر ساخته شدند که در مجموع 12 تیمار حاصل گردید که با در نظر گرفتن سه تکرار برای هر سطح از تیمار در مجموع 36 تخته آزمایشگاهی ساخته شد. نتایج در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی متعادل تحت آزمایش فاکتوریل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که با افزایش زمان پرس، مقاومت خمشی تختهها کاهش مییابد. بالاترین میزان مقاومت خمشی برابر با 1535/15 مگاپاسکال بوده و در زمان پرس 3 دقیقه حاصل شده است. از طرفی ترکیب ماده اولیه نیز بر روی مقاومت خمشی تأثیرگذار میباشد، به طوری که بالاترین میزان مقاومت خمشی در شرایط ترکیب 25% نی و 75% سرشاخه انار و برابر با 2/16 مگاپاسکال و پایینترین میزان مقاومت خمشی برابر با 05/10 مگاپاسکال و در شرایط ترکیب 100% نی بهدست آمد. در مورد مدولالاستیسیته نیز نتایج نشان میدهند که کاهش مصرف نی در ترکیب ماده اولیه باعث افزایش مدولالاستیسیته میگردد، به طوری که بالاترین میزان مدولالاستیسیته برابر با 2533 مگاپاسکال و در شرایط ترکیب 25% نی و 75% سرشاخه انار حاصل گردید. همچنین نتایج بیانگر افزایش مقاومت چسبندگی داخلی در اثر افزایش میزان مصرف سرشاخههای انار یا کاهش مصرف نی در ترکیب ماده اولیه میباشد. به طوری که بالاترین مقدار چسبندگی داخلی برابر با 17/0 مگاپاسکال و مربوط به شرایط ترکیب 25% نی و 75% سرشاخه انار میباشد. بنابراین افزایش میزان مصرف سرشاخههای انار یا کاهش مصرف نی در ترکیب ماده اولیه موجب کاهش واکشیدگی ضخامت تختهها پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب میگردد، به طوری که بالاترین میزان واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت بهترتیب برابر با 51/17 و 21/33 درصد و مربوط به شرایط ترکیب 100% نی میباشد. البته افزایش زمان پرس نیز باعث افزایش واکشیدگی ضخامت 24 ساعت تختهها میگردد و کمترین مقدار این ویژگی در زمان پرس 3 دقیقه حاصل گردید که برابر با 19/21 درصد میباشد.
کلید واژگان
تختهخردهچوبمقاومت خمشی
مدولالاستیسیته
چسبندگیداخلی
واکشیدگی ضخامتی 2 و 24 ساعت
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-03-201391-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
کارشناس بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آنعضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور- بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
شاپا
1735-09132383-112X



