ویژگیهای ریختشناسی، فنوتیپی و بیماریزایی عوامل مولد لکه باکتریایی قارچ دکمهای در استان چهارمحال و بختیاری
(ندگان)پدیدآور
محمدی اشکفتکی, روح اللهیوسفی کوپائی, فاطمهنوربخش شورابی, سیده فاطمهنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری لکه باکتریایی یکی از مهمترین بیماریهای قارچ دکمهای (Agaricus bisporus) است که باعث کاهش بازارپسندی محصول میشود. تحقیق حاضر به منظور بررسی و شناسایی عوامل مولد لکه باکتریایی در چند مرکز پرورش قارچ استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت. از قارچهای دارای علائم لکههای کرم تا قهوهای و سیاه در کلاهک و ساقه نمونهبرداری شد و جداسازی باکتری انجام گرفت. ویژگیهای فنوتیپی و بیوشیمیایی جدایهها بررسی شد. آزمون بیماریزایی روی بلوکهای جدا شده از کلاهک قارچ، روی کلاهک سالم و نیز با تزریق در ساقه قارچ انجام گرفت. تعدادی از جدایههای بیماریزا بر مبنای خصوصیات فنوتیپی و ردیابی با جفت آغازگر اختصاصی Pt1A/1D در واکنش زنجیرهای پلیمراز بهعنوان Pseudomonas tolaasii شناسایی شدند. سایر جدایههای بیماریزا بر مبنای خصوصیات فنوتیپی، بیماریزایی در ساقه و ترادف بخشی از ناحیه 16S rDNA بهعنوان Ewingella americana شناسایی شدند. جدایههای P. tolaasii براساس آزمون های بیماریزایی در دو گروه مجزای بیماریزای شدید و بیماریزای خفیف یا غیربیماریزا قرار گرفتند. جدایههای این دو گروه از نظر بعضی خصوصیات فنوتیپی مانند رنگ و فرم پرگنه، ایجاد واکنش فوق حساسیت در شمعدانی و توانایی له کردن ورقههای سیبزمینی متفاوت بودند. بر اساس اطلاعات نگارندگان، تحقیق حاضر اولین توصیف جدایههای غیر/کم بیماریزای P. tolaasii در ایران و اولین گزارش E. americana از استان چهارمحال و بختیاری می باشد.
کلید واژگان
لکه باکتریاییPseudomonas tolaasii
Agaricus bisporus
تست بیماریزایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
انجمن بیماری شناسی گیاهی ایرانسازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل رشته بیماری شناسی گیاهی دانشگاه شهرکرداستادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
'گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد




