اثر جیبرلیک اسید تولید شده توسط قارچ Gibberella fujikuroi بر فاکتورهای رشد بذر برنج
(ندگان)پدیدآور
عفتی لاکه, ساراپاداشت دهکایی, فریدوننوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری پوسیدگی طوقه برنج یکی از بیماریهای بذرزاد برنج است که از خزانه تا شالیزار روی برنج دیده میشود. تولید گیاهچههای طویل و غیرطبیعی از بذور آلوده در اثر جیبرلیک اسید در خزانه و مزرعه از مهمترین علائم این بیماری میباشد. در این تحقیق، اثر جیبرلیک اسید تولید شده توسط Gibberella fujikuroi روی افزایش رشد ساقهچه و ریشهچه و مرگومیر بذور رقم هاشمی ارزیابی شد. بذور رقم هاشمی به وسیله سوسپانسیون کنیدیومی جدایههای G. fujikuroi سواسازی شده از گیاهچههای آلوده از مزارع برنج استان گیلان مایهزنی گردید. میزان افزایش رشد با اندازهگیری طول ساقهچه، ریشهچه و تعداد بذر مرده هر پنج روز یکبار و میزان جیبرلیک اسید تولید شده توسط جدایههای G. fujikuroi با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تعیین شد. نتایج تعیین کمّی جیبرلیک اسید نشان داد که تمامی جدایههای مورد بررسی توانایی تولید این هورمون را داشتند. همبستگی معنیداری بین میزان هورمون جیبرلین استخراج شده از بیمارگر و طول ریشهچه و ساقهچه حاصل از جوانهزنی بذور هاشمی مایهزنی شده و نیز تعداد بذر مرده مشاهده نشد.
کلید واژگان
هورمون جیبرلینHPLC
رقم هاشمی
استخراج
افزایش رشد رویشی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
انجمن بیماری شناسی گیاهی ایرانسازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان.استادیار پژوهش، بخش گیاهپزشکی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت.




