تأثیر ساکارز و پیشتیمار فراصوت بر ویژگیهای مورفولوژیکی و میزان فنل کل سوسن چلچراغ در شرایط درونشیشهای
(ندگان)پدیدآور
عظیم زاده, زهرامحب الدینی, مهدیچمنی, اسماعیلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثرات ساکارز و امواج فراصوت بر گیاه سوسن چلچراغ (.Lilium ledebourii Bioss) در شرایط درونشیشهای، آزمایشهایی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. تیمارهای اعمالشده در این پژوهش شامل ساکارز در سه سطح (30، 45 و 60 گرم در لیتر) و امواج فراصوت با فرکانس 35 کیلوهرتز در پنج سطح (صفر، پنج، 10، 20 و 30 ثانیه) روی دو نوع ریزنمونه فلس و پیازچه بود. بررسی نتایج بهدستآمده از آزمایش اول نشان داد که در ریزنمونه پیاز، بیشترین وزن تر کل، وزن پیازچهها، وزن ریشهها، طول ریشهها و طول گیاهچه از ترکیب تیماری g L-1 60 ساکارز+ 10 ثانیه فراصوتدهی حاصل گردید، درحالیکه کمترین میزان فنل از این ترکیب تیماری بهدست آمد. بنابراین این تیمار میتواند بهمنظور بهبود ریزازدیادی سوسن چلچراغ با استفاده از ریزنمونه پیازچه بهکار رود و برای افزایش میزان فنل کل نیز ترکیب تیماری g L-1 60 ساکارز+ 30 ثانیه فراصوتدهی توصیه میشود. همه سطوح امواج فراصوت بر تعداد فلسها، تعداد برگ و طول برگ تأثیر مثبت داشت، اما میزان کلروفیل برگ را کاهش داد. بیشترین تعداد ریشه و تعداد پیازچههای ریشهدارشده در محیط کشت حاوی g L-1 30 ساکارز مشاهده شد. در هر دو ریزنمونه، محیط کشت حاوی g L-1 45 ساکارز در افزایش طول ریشه مؤثر بود. در آزمایش دوم امواج فراصوت باعث از بین رفتن ریزنمونههای فلسی شد.
کلید واژگان
پیازچهریزنمونه
فراصوتدهی
فلس
کشت درونشیشهای
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایراندانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
استاد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
شاپا
2383-31222382-9974




