بررسی فراسنجههای هضمی و تخمیری جیرههای حاوی برگ توت سیاه
(ندگان)پدیدآور
چاجی, مرتضیامینی فرد, زهراحیدری, مختارنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آزمایش حاضر بهمنظور بررسی ترکیب شیمیایی و خصوصیات هضمی و تخمیری برگ توت سیاه و یا جیرههای حاوی مقادیر صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد از آن، توسط جمعیت کامل میکروارگانیسمها یا قارچهای شکمبه گوسفند، انجام گرفت. ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و اسیدی (ADF)، خاکستر و تانن برگ توت سیاه بهترتیب 5/96، 3۰/19، 82/36، 9۰/15، 31/۹ و 3۰/0 درصد بود. مقدار عامل تفکیککننده، ماده آلی واقعاً تجزیه شده، تولید توده میکروبی و بازده آن در توت سیاه بیشتر از علوفه یونجه بود (05/0>P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تولید گاز افزایش یافت، بهطوریکه جیره حاوی 30 درصد برگ توت بیشترین پتانسیل تولید گاز را داشت (05/0>P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تجزیه دیواره سلولی، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (05/0>P). بنابراین، جایگزین کردن علوفه یونجه با برگ توت در جیره اثر منفی بر فعالیت هضمی میکروارگانیسمها، بهویژه قارچهای جداشده شکمبه که بیشتر هاضم الیاف و بخشهای سخت گیاه هستند، ندارد و میتوان از برگ توت به دلیل پروتئین بیشتر و الیاف کمتر، به جای یونجه در جیره برههای پرواری استفاده کرد.P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تولید گاز افزایش یافت، بهطوریکه جیره حاوی 30 درصد برگ توت بیشترین پتانسیل تولید گاز را داشت (05/0>P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تجزیه دیواره سلولی، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (05/0>P). بنابراین، جایگزین کردن علوفه یونجه با برگ توت در جیره اثر منفی بر فعالیت هضمی میکروارگانیسمها، بهویژه قارچهای جداشده شکمبه که بیشتر هاضم الیاف و بخشهای سخت گیاه هستند، ندارد و میتوان از برگ توت به دلیل پروتئین بیشتر و الیاف کمتر، به جای یونجه در جیره برههای پرواری استفاده کرد.P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تجزیه دیواره سلولی، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (05/0>P). بنابراین، جایگزین کردن علوفه یونجه با برگ توت در جیره اثر منفی بر فعالیت هضمی میکروارگانیسمها، بهویژه قارچهای جداشده شکمبه که بیشتر هاضم الیاف و بخشهای سخت گیاه هستند، ندارد و میتوان از برگ توت به دلیل پروتئین بیشتر و الیاف کمتر، به جای یونجه در جیره برههای پرواری استفاده کرد.P). بنابراین، جایگزین کردن علوفه یونجه با برگ توت در جیره اثر منفی بر فعالیت هضمی میکروارگانیسمها، بهویژه قارچهای جداشده شکمبه که بیشتر هاضم الیاف و بخشهای سخت گیاه هستند، ندارد و میتوان از برگ توت به دلیل پروتئین بیشتر و الیاف کمتر، به جای یونجه در جیره برههای پرواری استفاده کرد.
کلید واژگان
الیافپروتئین
تانن
توده میکروبی
قارچهای شکمبه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-12-211395-10-01
ناشر
دانشگاه تهران، پردیس ابوریحانUniversity of Tehran, College of Abureyhan
سازمان پدید آورنده
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، عضو هیات علمی، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگانکارشناسی ارشد تغذیه دام
دانشیار علوم باغبانی/دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
شاپا
2009-67762382-994X




