ارزیابی عصارههای آلی و آبی استخراج شده از شکمپای خلیج فارس (Plakobranchus ocellatus: Gastropoda: Opisthobranchia) بر قارچ بیماریزای کاندیدا
(ندگان)پدیدآور
یاوری, لیلااعتمادی دیلمی, ایلیا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعه حاضر فعالیت ضدقارچی گونه Plakobranchus ocellatus جمعآوری شده از آبهای جنوبی جزیره قشم در خلیج فارس بر سه قارچ Candida albicans، C. parapsilosis و C. glabrata که از قارچهای بیماریزای انسانی با خطرآفرینی زیاد هستند، مورد بررسی قرار گرفته است. عصارهها با استفاده از سه حلال با پایههای آلی و آبی (استونیتریل، اتانول و بافرفسفات) استخراج شده، در هفت غلظت جداسازی و توسط DMSO و آب مقطر استریل، رقیق شده و با روش Well Diffusion اثر داده شدند. بیشترین و کمترین قطر ممانعتی به ترتیب مربوط به عصاره استونیتریل بر قارچ C. parapsilosis و عصاره بافرفسفات بر قارچ C. albicans با غلظت μg/mL۲۰۰۰ بود. بیشترین اثر عصارهها بر قارچها در غلظتهای 600، 900، 2000 و μg/mL3000 مشاهده شد. عصاره آبی در مقایسه با عصارههای آلی تاثیر کمتری داشت که میتواند نشانی از کم بودن میزان ترکیبات فعال ضدقارچی با ماهیت پروتئینی و حساس به دما در عصارهها باشد. در مجموع، میتوان بیان کرد که جهت دستیابی به ترکیبات زیستفعال در عصارههایی با قطر بیشتر ممانعتی، تخلیص و استخراج متابولیتهای ثانویه ضروری است.
کلید واژگان
ضدقارچPlakobranchus ocellatus
Candida
خلیج فارس
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-02-201393-12-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشتکارشناس ارشد زیست شناسی دریا، گروه قارچ شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران
شاپا
2345-39662538-5429



