اثر استفاده از عصاره جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) و گیاه میموزا (Acacia mearnsii) در دباغی پوست ماهی خاویاری سیبری (Acipenser baerii)
(ندگان)پدیدآور
کردجزی, معظمهنهرکارون, زهراشعبان پور, بهارهاجاق, سید مهدیمیرصادقی, حجتنوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهرهبرداری روزافزون از ذخایر آبزیان جهت استفاده بهینه از ضایعات شیلاتی مانند پوست ماهی و تولید فرآوردههای جنبی از آن، فعالیتهای گوناگونی را به خود اختصاص داده است که از این میان میتوان به تهیه چرم از پوست آبزیان اشاره نمود. در این تحقیق اثر استفاده از عصاره جلبک اسپیرولینا و میموزا در روند تولید چرم از پوست ماهی خاویاری سیبری مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل تیمار A(دباغی با عصاره متانولی اسپیرولینا)، تیمار B( دباغی با عصاره آبی اسپیرولینا) و تیمار C ( دباغی با میموزا) بودند. آزمایشات انجام شده برای بررسی کیفیت چرم تولید شده شامل استحکام کشسانی، استحکام دوخت، ثبات سایشی،ثبات رنگ،مقاومت حرارتی و ثبات چسبندگی بودند.در تیمار A، پوست پس از گذراندن مراحل دباغی حالت فرسوده پیدا کرد و با انجام تست حرارتی ظاهر پوست جمع شده و تغییرات مشهودی داد که بیانگر عدم قدرت دباغ کنندگی عصاره متانولی جلبک بود. در تیمار B، پس از سپری شدن مراحل دباغی، با توجه به عدم پوسیدگی در ظاهر، نمونه جهت بررسی بیشتر قدرت دباغ کنندگی عصاره، تحتآزمایش مقاومت حرارتی قرار گرفت که همانند تیمار A ظاهر پوست کاملآ تغییر کرد و حالت چروکیدگی و جمع شدن بافت در اثر حرارت اتفاق افتاد.بهترین کیفیت در تیمار C مشاهده شد. به علت قدرت بالای دباغیگری گیاه میموزا، پوست کاملآ از حالت طبیعی خارج شده و به چرم تبدیل شد. این تیمار در ابتدا جهت اطمینان از دباغی کامل، تحت آزمون حرارتی قرار گرفت و سپس آزمایشهای ذکر شده برای بررسی کیفیت چرم تولیدی انجام شد.
کلید واژگان
اسپیرولینامیموزا
ماهی خاویاری سیبری
دباغی
چرم
فراوری محصولات شیلاتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-04-211398-02-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسازمان پدید آورنده
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانگروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
۲۳۴۵-۴۲۷X۲۳۴۵-۴۲۸۸




