اثر سالیسیلیک اسید و اتفن بر جوانه زنی بذر و رشد دانهرست گندم تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
شاکری, سهیلاسعید نعمت پور, فاطمهصفی پور افشار, اکبرنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری آب یا خاک از مهم ترین عواملی است که باعث کاهش جوانهزنی بذور گیاهان میشود. اتفن میتواند خواب بذر را در انواعی از گیاهان مثل غلات بشکند و جوانهزنی را سرعت بخشد. در برخی گیاهان پیش تیمار بذرها با سالیسیلیک اسید سبب افزایش درصد جوانه زنی شده است. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و اتفن بر جوانهزنی بذور و رشد دانهرست رقم سیوند گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1390 و در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور انجام شد. شوری با سطوح صفر، 50، 100و150 میلی مولار NaCl، سالیسیلیک اسید در سطوح صفر، 0.5 و 1 میلی مولار و اتفن در سطوح صفر، 0.05، 0.1 و 0.2 میلی مولار استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی، طول و وزن خشک اندام هوایی و ریشهی اولیه و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در شرایط شوری کاهش و میزان پرولین افزایش یافت و پیشتیمار بذور با سالیسیلیک اسید سبب افزایش درصد جوانهزنی، برخی صفات رشدی و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز و میزان پرولین در محیط شور گردید. همچنین، پیشتیمار بذور با اتفن در شرایط شور باعث کاهش برخی صفات رشدی و افزایش میزان پرولین شد ولی بر صفات جوانهزنی و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بیتاثیر بود. به نظر می رسد سالیسیلیک اسید به عنوان یک تنظیم کننده رشد گیاهی و مؤثر در شرایط تنش شوری و اتفن از طریق تبدیل شدن به اتیلن، مکانیسمهای تحمل گیاه را فعال و باعث بهبود خسارات ناشی از شوری بر جوانهزنی و رشد دانهرست گندم شدهاند.
کلید واژگان
اتفنآلفا آمیلاز
پرولین
غلات
شوری
شماره نشریه
339تاریخ نشر
2016-10-221395-08-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایراناستادیار گروه زیست شناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
استادیار گروه زیست شناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




