نقش دفعات وجین بر میزان کاهش مصرف علفکش در چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
نوبخت علیزاده سبزواری, محمدآرمین, محمدجامی معینی, متیننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر دفعات وجین بر میزان کاهش مصرف علفکش در محصول چغندرقند، یک آزمایش مزرعهای در سال زراعی 91-90 بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان جویندر خراسان رضوی اجرا گردید. فاکتور اصلی غلظت مصرفی علفکش (غلظتهای صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد مقدار توصیه شده علفکش کلریدازون (پیرامین) به مقدار 25/3 کیلوگرم ماده مؤثره در هکتار) و فاکتور فرعی دفعات وجین (بدون وجین، یکبار وجین و دو بار وجین در 30 و 60 روز بعد از سبز شدن) بودند. صفات تراکم و وزن خشک علفهای هرز، عملکرد ریشه، درصد قند ناخالص (عیار قند)، درصد قند خالص، عملکرد قند، ضریب قلیائیت (آلکالیته)، میزان سدیم، پتاسیم، نیتروژن مضرِ و درصد قند ملاس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتـایج آزمایش نشـان داد که افزایش دفعـات وجین سبب کاهش تراکم علفهای هرز، وزن خشک علفهای هرز، نیتروژن مضرِه و افزایش درصد قند خالص، عملکرد ریشه و عملکرد قند شد. کمترین تراکم و وزن خشک علفهای هرز در دُز توصیهشده علفکش مشاهده گردید. افزایش دُز مصرفی علفکش در مقایسه با عدم مصرف سبب افزایش 48/14% عیار چغندرقند، 86/57% نیتروژن مضره، 30/19% قند خالص، 67/77% عملکرد ریشه و 17/111% عملکرد قند و کاهش 77/18% میزان پتاسیم 84/28% میزان سدیم، 76/52% و ضریب قلیایت شد. برای کلیه صفات مورد مطالعه، به جز تراکم علفهرز، اختلاف آماری معنیداری بین دُز توصیه شده و 75% دُز توصیه شده مشاهده نشد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط یکبار وجین امکان کاهش 25% غلظتمصرفی و در شرایط دو بار وجین امکان کاهش 50% دُز مصرفی علفکش پیرامین با تولید عملکرد اقتصادی (عملکرد ریشه) مطلوب ممکن است.
کلید واژگان
دُزپتاسیم
عملکرد ریشه
علف های هرز
قلیائیت
شماره نشریه
343تاریخ نشر
2017-10-231396-08-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ،سبزوار، ایرانگروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




