بررسی کمیت و کیفیت علوفه شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.) با کاربرد سویههای باکتری Pseudomonas putida و کود فسفره در کشت دوم
(ندگان)پدیدآور
انصاری, محمدحسینقدیمی, مهدینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اثر برخی از سویههای باکتری سودوموناس پوتیدا همراه با سطوح مختلف کود شیمیایی فسفر بر خصوصیات کمّی و کیفی علوفه شبدر برسیم طی آزمایشی بهصورت فاکتوریل با طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه فومن استان گیلان بهصورت کشت دوم، پس از برداشت برنج، بررسی شد. سطوح کودی شامل سه سطح فسفر (صفر، ۷۵ و 1۵0 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) و سویههای باکتری در چهار سطح (سویههای M21، M168و M5 و بدون تلقیح با باکتری) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد کود فسفر منجر به افزایش pH خاک در طول دوره رشد گیاه شد، در حالی که سویههای باکتری pH خاک را تعدیل نمودند. همچنین، تلقیح باکتریایی مقدار پروتئین خام، پروتئین قابل هضم علوفه، فعالیت فسفاتاز اسیدی و قلیایی خاک پیرامون ریشه را در مقایسه با تیمار عدم تلقیح افزایش ولی مقدار الیاف خام علوفه را کاهش داد. عملکرد علوفه تر شبدر، عملکرد پروتئین و مقدار فسفر شاخ و برگ نیز تحت تاثیر برهمکنش سویههای باکتری و کود شمیایی فسفر قرار گرفتند. بیشترین عملکردهای علوفه تر و پروتئین بهترتیب با میانگینهای 16۱36 و ۲۷۴۶ کیلوگرم در هکتار از سویه M5 در سطح ۱۵۰ کیلوگرم کود فسفات بهدست آمدند که نسبت به تیمار عدم تلقیح، عملکردهای علوفه و پروتئین را بهترتیب ۴۹/۱۶ و ۱/۸ درصد افزایش داد. با توجه به نتایج بهدست آمده، کاربرد ۱۵۰ کیلوگرم کود شیمیایی فسفر در هکتار و تلقیح شبدر با باکتری سویه M5 سودوموناس پوتیدا برای دستیابی به حداکثر عملکرد و کیفیت علوفه آن در نظام کشت دوم در منطقه فومن میتواند مؤثر باشد.
کلید واژگان
آنزیم فسفاتازاسیدیته خاک
الیاف خام
پروتئین
فسفر
شماره نشریه
141تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشتدانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
شاپا
2538-18222476-731X




