کاربرد تکنیک فلورسانس کلروفیل برای شناسایی ژنوتیپهای متحمل به سرمای هوا و آب در گیاه برنج (Oryza sativa L.)
(ندگان)پدیدآور
حسنی, زبیدهپیردشتی, همتالهیعقوبیان, یاسرنوری, محمد زماننوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تنش سرمای هوا و آب بر پارامترهای فلورسانس کلروفیلی در ژنوتیپهای مختلف برنج اجرا گردید. مواد و روشها: شش ژنوتیپ برنج شامل ارقام کوهسار، شیرودی، طارم هاشمی و لاینهای PSB44، RI96 و IR752 در شرایط هیدروپونیک کشت شدند و پس از دو هفته، به مدت 48 ساعت تحت تیمارهای شاهد (28 درجه سانتیگراد)، هوای سرد (8 درجه سانتیگراد) و آب سرد (8 درجه سانتیگراد) قرار گرفتند و سپس پارامترهای فلورسانس کلروفیل اندازهگیری گردید. نتایج: تنش هوای سرد در تمامی پارامترهای مورد بررسی موثر بود و موجب کاهش فلورسانس متغیر (Fv)، حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستمII (Fv/Fm)، کارایی کوانتومی فتوشیمیایی موثر فتوسیستمII [Y(II)]، ضریب خاموشی فتوشیمیایی (qP) و سرعت انتقال الکترون (ETR) شد در حالیکه کارایی کوانتومی غیرفتوشیمیایی تنظیمشده فتوسیستمII [Y(NPQ)]، کارآیی کوانتومی غیرفتوشیمیایی تنظیمنشده فتوسیستمII [Y(NO)]، خاموشی غیرفتوشیمیایی (NPQ) و ضریب خاموشی غیرفتوشیمیایی (qN) را افزایش داد. تنش سرمای آب تنها بر پارامترهای فلورسانس حداقل (Fo)، فلورسانس حداکثر (Fm)، Fv و ETRاثر معنیداری داشت. در شرایط تنش هوای سرد لاین PB44 و رقم طارم هاشمی و در تنش آب سرد ژنوتیپهای RI752 و PB44 کمترین تغییرات را در پارامترهای فلورسانس نشان دادند. نتیجهگیری: تنش هوای سرد اثر بیشتری نسبت به تنش آب سرد داشت. در شرایط تنش هوای سرد لاین PB44 و رقم طارم هاشمی بهعنوان متحملترین و ژنوتیپهای RI96، IR752 و رقم شیرودی حساسترین ژنوتیپها شناخته شدند. در تنش آب سرد نیز ژنوتیپهای RI752 و PB44 متحملترین و ژنوتیپهای IR96 و شیرودی حساسترین ژنوتیپها بودند.
کلید واژگان
برنجتنش سرما
فلورسانس کلروفیلی
هیدروپونیک
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-06-221393-04-01
ناشر
دانشگاه اراکArak University
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایراندانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، گروه زراعت و اصلاح نباتات، ، ساری، ایران
دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران (آمل)، آمل، ایران
شاپا
2228-70352345-3567




