بررسی اثرات ضد باکتریایی عصارههای آبی و آلی گیاهAlyssum homolocarpum L. در مراحل مختلف نموی(رویشی، پیش گلدهی و گلدهی) بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده ازگیاه قدومه با نام علمی Alyssum homolocarpum L.در طب سنتی ایران مرسوم است، در این تحقیق بررسی اثر ضد باکتریایی عصارههای آلی و آبی گیاه قدومه علیه تعدادی از باکتریهایگرم مثبت و گرم منفی بررسی شد.
عصارهگیری از گیاه در سه مرحله رویشی، پیش گلدهی و گلدهی با حلالهایآب،اتانول، اتیل استات،استون، متانول وهگزانبه روش ماسراسیون انجام شد. غلظت 50 میلیگرم بر میلی لیتراز عصارهها تهیه شد وبررسی اثر ضد باکتریایی عصارهها علیه سویههایStaphylococcus aureus ،Stereptococcus pneumoniaاز باکتریهای گرم مثبت وEcoli از باکتریهای گرم منفی،صورت گرفت.اثرات ضد میکروبی عصارههایتهیه شده در مراحل مختلف نموی، ابتدا به روش انتشار در محیط مولر- هینتون آگار بررسی شد و سپس حداقل غلظت کشنده(MBC) و مهارکنندگی (MIC) تعیین شد.
نتایج بدست آمده نشان داد که عصاره متانولی در مرحله پیش گلدهی، نسبت به سایر عصارههای تهیه شده بیشترین اثر ضد باکتریایی را در حد معنیدار ( 05/0>P) نشان داد تهیه شده از مرحله پیشگلدهی، اثر مهاری بیشتری نسبت به سایر عصارههای آبی و آلی بر رشد میکرو ارگانیسمها نشان دادهاست. بیشترین و کمترین اثر ضد میکروبی به ترتیب مربوط به مراحل پیش گلدهی و رویشی بوده است.عصارههای آبی حاصل از سه مرحله نموی گیاه قدومه بر روی باکتریهای گرم مثبت اثر ضد میکروبی داشتند،اما بر روی باکتری گرم منفی اشرشیا کلی تاثیر کمتری نشان دادند. همچنین، کمترین MIC و MBCمربوط به عصاره متانولی مرحله پیش گلدهی، علیه باکتری گرم مثبت استرپتوکوکوس پنومونیه (به ترتیب 75/0 و 5/1 میلیگرم در میلی لیتر)و بیشترین MICو MBC مربوط به عصاره استونی مرحله رویشی، علیه باکتری گرم منفی اشرشیا کلی(به ترتیب 55 و 110 میلیگرم در میلی لیتر) بدست آمد.
کلید واژگان
Alyssumhomolocarpum Lاثر ضد باکتریایی
باکتریگرم مثبت
باکتری گرم منفی
عصارههای آبی و آلی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمالIslamic Azad University North Tehran Branch




