ارزیابی غلظت باقیمانده سم ارگانوفسفره دیازینون در محصولات گلخانهای (مطالعه موردی: کدو سبز)
(ندگان)پدیدآور
سبحان اردکانی, سهیلیونسیان, مریمجامه بزرگی, سعیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: امروزه امنیت غذایی یکی از مسایل مهم برای مصرفکنندگان محصولات کشاورزی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت باقیمانده سم دیازینون در محصول کدوسبز انجام یافته است. روش بررسی: 10 نمونه کدوسبز از گلخانهها و همچنین بازار مصرف شهر همدان تهیه شد. سپس نمونهها خرد شده و پس از اضافه کردن استون و همزدن آنها، صاف شدند. به محلول صاف شده، سدیم سولفات و چند مرتبه دیکلرو متان اضافه شد و پس از 2 فازی شدن، فاز پایینی جدا شده و تا زمان رسیدن این فاز به حد 2 میلیلیتر، محلول در دستگاه آون قرار گرفت. سپس باقیمانده سم در نمونهها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در 3 تکرار قرائت شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت. یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت باقیمانده سم در نمونهها به ترتیب 006/0±105/0، 003/0±093/0، 013/0±149/0، 027/0±159/0، 013/0±151/0، 018/0±147/0، 006/0±119/0، 013/0±171/0، 018/0±157/0 و 027/0±140/0 میلیگرم در کیلوگرم و بیش از حد استاندارد کمیسیون Codex و اتحادیه اروپا میباشد. همچنین مقایسه میانگین غلظت باقیمانده سم بین نمونهها بیانگر وجود اختلاف معنیدار بین تمام نمونهها بود (05/0>P). P). بحث و نتیجهگیری: با توجه به اینکه میانگین غلظت باقیمانده سم دیازینون در محصول کدوسبز بیش از استانداردهای بینالمللی بود، لذا لزوم اندیشیدن تمهیداتی در این خصوص و بهویژه آموزش کشاورزان به منظور استفاده صحیح و اصولی از نهادههای کشاورزی برای اطمینان بیشتر از حفظ سلامتی مصرفکنندگان بیش از پیش ضروری به نظر میرسد.
کلید واژگان
دیازینونامنیت غذایی
کدوسبز
همدان
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-09-221395-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقاتIslamic Azad University - Science and Research Branch
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامیدانش آموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی *(مسوول مکاتبات).
دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی
شاپا
1563-48092008-3513




