تأثیر پودر پوسته اسفرزه بر بقای لاکتوباسیلوس کازئی در دوغ
(ندگان)پدیدآور
نیکزاد, شیمابهرامیان, سمیرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پوسته دانه اسفرزه (Plantago ovate Forsk) بهعنوان منبع فیبر رژیمی سابقه استفاده طولانی داشته و در بین داروهای گیاهی سنتی برای درمان بیماریهای متعددی استفاده شده است. این ترکیب نقش مؤثری در کاهش کلسترول خون داشته و پتانسیل تحریک رشد باکتریها در دستگاه گوارش را دارد. لذا در این مطالعه پودر پوسته اسفرزه در مقادیر 0، 0/25، 0/5 و 0/75 درصد به نمونههای دوغ اضافه گردید و تأثیر آن بر بقای باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی مورد بررسی قرار گرفت. بهعلاوه میزان جدا شدن سرم، pH و خصوصیات حسی این محصول ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان دادند که رشد باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در حضور پوسته، افزایش غیر معنیداری یافته است. میزان pH تمام نمونههای دوغ طی 14 روز نگهداری کاهش یافت اما پوسته اسفرزه حتی در غلظت 0/75 درصد تأثیری بر این فاکتور نداشت. با افزودن پودر پوسته اسفرزه قوام محصول افزایش یافت و در نتیجه میزان جداسازی سرم کمتر شد. ارزیابی حسی مشخص نمود که نمونههای حاو 0/25 درصد پوسته نسبت به بقیه نمونهها دارای پذیرش بیشتری میباشند. با توجه به نتایج حاصل، افزودن پودر پوسته اسفرزه در مقادی 0/25 درصد در حضور باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی بهمنظور تولید محصول دوغ فراسودمند پیشنهاد میگردد.
کلید واژگان
دوغپروبیوتیک
اسفرزه
پیسیلیوم
لاکتوباسیلوس کازئی
شماره نشریه
133تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایراناستادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




