بررسی توزیع ژنهای مولد بیوفیلم در باکتری استافیلوکوکوس ارئوس در شیر خام تعدادی از کارخانههای لبنی شهر تهران در زمستان 1395
(ندگان)پدیدآور
هندیجانی, بهارهشاکریان, امیررحیمی, ابراهیمصالح زاده, فرحمندنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استافیلوکوکوس ارئوس بهعنوان یکی از مهمترین عوامل بیماریزا میتواند در شیر و فرآوردههای آن تکثیر نموده و منجر به بیماریزایی در انسان گردد. عوامل حدت مختلفی در بیماریزایی این باکتری نقش دارد که یکی از مهمترین آنها قابلیت ایجاد بیوفیلم میباشد.این باکتری توانایی تولید پلی ساکاریدها و فاکتورهای پروتئین چسبیده به سطح را دارد که سبب تولید بیوفیلم میگردد. در این مطالعه بهمنظور بررسی آلودگی شیرخام شهر تهران به باکتری استافیلوکوکوس ارئوس و توزیع ژنهای مولد بیوفیلم، تعداد 99 نمونه شیرخام از چهار کارخانه بزرگ شیر در شرایط سترون نمونهبرداری و با روشهای متداول میکروبیولوژی کشت داده شدند و در نهایت با استفاده از روش PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. بهمنظور تشخیص تأییدی جدایهها بهعنوان استافیلوکوکوس ارئوس ژن اختصاصی nucو برای شناسایی ژنهای مولد بیوفیلم fnbA،clfB، icaA و icaDاز پرایمرهای اختصاصی مربوط به هر ژن استفاده گردید. با توجه به نتایج حاصل از کشت میکروبی و تأیید آن با روش مولکولی، 4 جدایه(04/4 درصد) بهعنوان استافیلوکوکوس ارئوس شناسایی شدند. ژنهای مولد بیوفیلم fnbA، clfB و icaA در هر چهار جدایه (100 درصد) شناسایی گردید و فقط یک جدایه (25 درصد) حامل ژن icaD بود. با توجه به اینکه میزان فراوانی ژنهای مولد بیوفیلم در سویههای استافیلوکوکوس ارئوس جداشده از شیرخام شهر تهران قابلتوجه میباشد،لذا رعایت اصول بهداشتی بهمنظور کنترل و پیشگیری از ایجاد بیوفیلم ضروری است.
کلید واژگان
ژنهای مولد بیوفیلماستافیلوکوکوس ارئوس
شیرخام
تهران
شماره نشریه
133تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسیارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران؛ مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایراناستاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران؛ مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران؛ مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
دفتر نظارت بر بهداشت موادغذایی، سازمان دامپزشکی کشور، تهران، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




