ارزیابی ویژگیهای کشک پروبیوتیک در شرایط پر کردن داغ حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس ریزپوشانی شده
(ندگان)پدیدآور
سخاوتی زاده, سعیدامین لاری, محمودقیصری, حمیدرضاشکرفروش, سید شهرامگلمکانی, محمد تقینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کشک یکی از محصولات تخمیری پرطرفدار در ایران میباشد، که بهصورت داغ تولید و بستهبندی میگردد. بهعلت حساس بودن باکتریهای پروبیوتیک به حرارت، تاکنون اقبالی جهت تولید کشک پروبیوتیک صورت نگرفته است. در این تحقیق از تکنیک ریزپوشانی اکستروژن دولایه توسط آلژینات و صمغ زودو بر روی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس انجام شد و مؤلفههای اسیدیته، رنگ، بافت، ویژگیهای حسی و زندهمانی باکتری پروبیوتیک مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسیدیته تا روز 60 در نمونه شاهد ثابت و در حدود 211 درجه دورنیک و در نمونه پروبیوتیک در حدود 193 درجه دورنیک و از روندی ثابت برخوردار بود. باکتری آزاد اضافه شده به نمونه کشک، بعد از پروسه پرکردن داغ، ماندگاری نداشت ولی نمونه حاوی دانک تا روز چهاردهم نگهداری، از استاندارد حد مجاز لازم برای محصول پروبیوتیک برخوردار بود. در روز شصت، مؤلفههای حسی، نظر کلی، طعم، قوام و دلپذیری در نمونه کشک شاهد دارای امتیاز بالاتری نسبت به کشک پروبیوتیکی بود. EΔ در کشک شاهد 8/4 و در کشک پروبیوتیک 62/2 بود. بهغیر از پیوستگی، سایر مؤلفههای بافتی در کشک شاهد و حاوی دانک در ابتدای مدت نگهداری افزایش یافت و در طول مدت نگهداری نسبتاً ثابت ماند. زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس ریزپوشانی شده دولایه، در حداقل تعداد مجاز log cfu/ml 6، برای محصول پروبیوتیک، 14 روز بود و مدت زمان ماندگاری کشک شاهد 60 روز بود. لذا این تکنیک میتواند بهعنوان یک روش مؤثر در ماندگاری باکتری پروبیوتیک در کشک بهکار رود
کلید واژگان
کشکلاکتوباسیلوس رامنوسوس
ریزپوشانی
پروبیوتیک
زودو
شماره نشریه
133تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران؛ مربی، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی، شیراز، ایراناستاد، گروه بیوشیمی و بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران
دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران
استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران
دانشیار، گروه صنایع غذایی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




