ارزیابی کمی میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در برخی فرآوردههای شیری صنعتی و سنتی عرضه شده در اهواز به عنوان شاخص پاستوریزاسیون
(ندگان)پدیدآور
زارعی, مهدیپورمهدی بروجنی, مهدیمنافعیان, آتنانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
فسفاتاز قلیایی یکی از آنزیمهای طبیعی شیر و احتمالاً مهمترین آنزیم طبیعی شیر از نظر کاربردی میباشد که از اندازهگیری فعالیت آن جهت تشخیص صحت عمل پاستوریزاسیون استفاده میگردد. هدف از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در تعداد 200 نمونه ماست، پنیر و بستنی سنتی و صنعتی و نیز شیر خام و پاستوریزه بود. جهت رسیدن به این هدف از پی نیتروفنیل فسفات به عنوان سوبسترا استفاده گردید و مقدار پینیتروفنل آزاد شده به روش اسپکتروفوتومتری اندازهگیری گردید. میزان پینیتروفنل آزاد شده در تمامی نمونههای شیر خام بسیار زیاد بود (4070±6839 میکروگرم پی نیتروفنل در میلیلیتر) اما در نمونههای شیر پاستوریزه این میزان در محدوده 96/52-75/0 میکروگرم در میلیلیتر بود و 88 درصد نمونهها حاوی مقدار کمتر از 10 میکروگرم در میلیلیتر پی نیتروفنل بود که حداکثر میزان مجاز این ماده در محصولات پاستوریزه میباشد. میزان پینینروفنل آزاد شده در پنیرهای سنتی و صنعتی بهترتیب در محدوده 1210-68/5 و 22/18-61/2 میکروگرم در میلیلیتر بود و در بستنیهای سنتی و صنعتی بهترتیب در محدوده 67/26-75/0 و 82/35-71/0 میکروگرم در میلیلیتر برآورد شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در نمونههای ماست سنتی و صنعتی مشاهده گردید. در حالیکه 12 درصد از نمونههای پنیر صنعتی، 44 درصد از نمونههای پنیر سنتی و 16 درصد از نمونههای بستنی سنتی و صنعتی حاوی مقادیر بالاتر از 10 میکروگرم در میلیلیتر پی نیتروفنل بودند که این میتواند در نتیجه پاستوریزاسیون ناکافی محصول باشد. نتایج این تحقیق لزوم توجه و دقت بیشتر در پاستوریزاسیون شیر و فرآوردههای آن را نشان میدهد.
کلید واژگان
فرآوردههای شیریپنیر
فسفاتاز قلیایی
پاستوریزاسیون
شماره نشریه
125تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه شهید چمران اهوازدانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
شاپا
2228-76472476-6968




