ارزیابی غلظت سرب، روی ، مس، نیکل و کروم در سبزیجات رشد یافته در اطراف شهر زنجان
(ندگان)پدیدآور
افشاری, علیخادمی, حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش با هدف ارزیابی پتانسیل خطر فلزات سنگین بر سلامت انسان از مصرف سبزیجات انجام گرفت. برای این منظور از سبزیجات رشدیافته در اطراف شهر و مراکز صنعتی زنجان بهصورت تصادفی نمونهبرداری صورت پذیرفت. نمونههای گیاهی با روش اسید کلریدریک 2 مولار هضم و غلظت عناصر (Pb، Zn، Cu، Ni و Cr) توسط دستگاه جذب اتمی قرائت گردید. بهصورت کلی میانگین فلزات سنگین در تمام سبزیجات (32=N) برای روی، سرب، مس، نیکل و کروم بهترتیب 8/97، 9/31، 3/19، 4/4 و 3/2 میلیگرم بر کیلوگرم تعیین شد. بالاترین مقدار شاخص آلودگی فلز در ریحان و پایینترین آن در شاهی مشاهده شد (بهترتیب 46/16 و 88/4) مقدار جذب روزانه برای روی، مس و کروم در تمام گروه سنی پایینتر از مقدار جذب قابل تحمل روزانه عناصر است. این مقدار در کودکان، بزرگسالان و سالخوردگان برای نیکل بهترتیب 0/2، 6/1 و 3/1 درصد و برای سرب بهترتیب 1/28، 0/22 و 0/19 درصد بیشتر از مقدار PTDI بهدست آمد. مقدار پتانسیل خطرپذیری در تمام گروه سنی بهصورت Pb>Cu>Zn>Ni>Cr محاسبه شد. مقدار پتانسیل خطرپذیری برای کروم، نیکل و روی کمتر از یک و برای مس کمی بیشتر از یک و در سرب بسیار بالاتر از یک بود. مقدار شاخص خطرپذیری برای گروه سنی کودکان، بزرگسالان و سالخوردگان بهترتیب 33/31، 58/24 و 14/21 بهدست آمد، که بیشترین سهم آن مربوط به سرب میباشد (7/89%)
کلید واژگان
سبزیجاتفلزات سنگین
مقدار جذب روزانه
پتانسیل خطرپذیری
شاخص آلودگی فلز
شماره نشریه
125تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسیارشد علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایراناستاد گروه علوم آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




