بررسی همزمان میزان نیتریت و نیترات باقیمانده در فرآوردههای گوشتی عرضه شده در شیراز با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
(ندگان)پدیدآور
گلکاری, حجت الهاسکندری, محمدهادیپاک فطرت, سارالشکری, ،حناننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
نیترات و نیتریت از کلیدیترین افزودنیها در تولید فرآوردههای گوشتی عملآوری شدهمحسوب میشوند. به رغم تمام مزایای تکنولوژیکی نیتریت، ایجاد مواد سرطانزای نیتروزآمین نگرانیهایی را در مورد استفاده از این افزودنی به همراه داشته است. در این پژوهش از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای ارزیابی همزمان میزان نیتریت و نیترات باقیمانده در فرآوردههای گوشتی حاوی 80-61 درصد گوشت عرضه شده در روز چهارم پس از تولید در شهر شیراز استفاده شد. میزان متوسط نیتریت و نیترات باقیمانده در نمونههای سوسیس به ترتیب 38/7 ± 96/36 و 5/5 ± 81/85 و در نمونههای کالباس به ترتیب 28/3 ± 97/20و 3/5 ± 85/124 میلیگرم در کیلوگرم بود. میزان نیترات و نیتریت در نمونههای سوسیس و کالباس تفاوت معنیداری (05/0>p) نشان داد. میزان باقیمانده نیتریت در تمامی نمونهها کمتر از حداکثر میزان مجاز 120 میلیگرم در کیلوگرم بود. این یافته نشاندهنده به کارگیری مقادیر مجاز نیتریت در این فرآوردهها میباشد. با وجود این که نیترات به طور معمول به این قبیل فرآوردههای گوشتی اضافه نمیشود، اما در تمامی نمونهها مقادیر قابل توجهی نیترات مشاهده شد. منشأ نیترات ردیابی شده را میتوان به نیترات موجود در مواد اولیه نظیر گوشت، آب، ادویه و سبزیجات و همچنین تبدیل یون نیتریت به نیترات در ابتدای فرآوری مرتبط دانست. نتایج مطالعه نشان داد، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا روشی سریع و دقیق برای اندازهگیری همزمان میزان نیتریت و نیترات باقیمانده در فرآوردههای گوشتی امولسیونه میباشد.
کلید واژگان
نیترات و نیتریت از کلیدیترین افزودنیها در تولید فرآوردههای گوشتی عملآوری شده محسوب میشوند. به رغم تمام مزایای تکنولوژیکی نیتریتشماره نشریه
26تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد داراب، مربی گروه علوم وصنایع غذایی، داراب، ایران- استادیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زرین دشت، مربی گروه علوم و صنایع غذایی، زرین دشت، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




