اثر محتوای رطوبتی بذر و دمای شرایط نگهداری بر زندهمانی بذر افرای هیرکانی (Acer hyrcanum Fisch & Meyer)
(ندگان)پدیدآور
ناصری, بهرامطبری کوچکسرایی, مسعودعابدی, مهدیفارتیال, شیامنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر کاهش رطوبت بذر و دمای محیط نگهداری بر تغییرات زندهمانی بذر افرای هیرکانی، آزمایشی با بذرهای این گونه با سه محتوای رطوبتی 12، 8 و 4 درصد در سه محیط نگهداری شامل اتاق (°C 25)، یخچال (°C 4) و فریزر (˚C20-) به مدت 48 هفته انجام شد. نتایج نشان داد تاثیر رطوبت بذر، دمای محیط نگهداری و تلفیق این دو بر زندهمانی بذر معنادار بود. زندهمانی بذرها با هر سه سطوح رطوبت، در یخچال، تا پایان دوره (48 هفته) همواره در حد بالا باقی ماند (حدود 98 درصد)؛ در فریزر از هفته 8 اندکی کاهش یافت و تا پایان دوره در حد 80 درصد ثابت ماند. در اتاق، زندهمانی از هفته 24 بهشدت کاهش یافت، طوری که در پایان دوره، بذرهای با رطوبت 4 درصد فقط 18 درصد زندهمانی داشتند اما بذرهای با رطوبتهای 12 و 8 درصد زندهمانیشان متوقف شد. یافتههای این تحقیق آشکار ساخت که نگهداری بهنسبت موفقِ بذر افرای هیرکانی با محتوای رطوبتی 12-4 درصد تا 6 ماه در دمای اتاق، و نزدیک به یک سال در محیط یخچال و فریزر امکانپذیر است. . از اینرو، میتوان گفت، بذرهای این درخت رفتاری مشابه با بذرهای مقاوم به خشکی (اُرتُدُکس) را به نمایش می-گذارند. ادامۀ آزمایش در محیطهای یخچال و فریزر، قابلیت نگهداری بذر این گونه را برای دورههای طولانیتر آشکار میکند. . از اینرو، میتوان گفت، بذرهای این درخت رفتاری مشابه با بذرهای مقاوم به خشکی (اُرتُدُکس) را به نمایش می-گذارند.
کلید واژگان
دماذخیرهسازی
رطوبت بذر
زندهمانی
سفید کرکو
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشگاه تربیت مدرس، نوراستاد گروه جنگلداری، دانشگاه تربیت مدرس، نور
استادیار گروه مرتعداری، دانشگاه تربیت مدرس، نور
دانشیار گروه جنگلداری و منابع طبیعی، دانشگاه گراهال، هند
شاپا
5052-20082383-0530




