ارزیابی تغییرات سیستم دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی ارقام سویا در واکنش به بیماری پوسیدگی ذغالی طی مراحل رشد
(ندگان)پدیدآور
نواب پور, سعیدمیرکریمی, شهابمازندرانی, ابوالفضلنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری پوسیدگی ذغالی از مهمترین بیماریهای قارچی سویا بویژه در مناطق شمالی کشور است و هر ساله به خصوص در سالهای خشک و کم باران باعث آلودگی مزارع سویا، کاهش کمیت و کیفیت محصول میگردد. در حال حاضر تحقیقات کمی در رابطه با فعالیتهای سیستم دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی در پاسخ به این بیماری در داخل و خارج کشور صورت گرفته است. در این تحقیق میزان رادیکالهای سوپر اکسید و پر اکسید هیدروژن، مقادیر آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز، تغیرات اسید اسکوربیک، آلفا توکوفرول، کاروتنوئید و میزان شاخص اکسیداسیون سلولی در پنج ژنوتیپ سویا (شامل Black williams × lan، Sahar × K188، DPX × Fora، ساری و کتول) تحت شرایط بدون بیماری (شاهد) و بیماری در مراحل زایشی (گلدهی، غلافبندی و پرشدن دانه) اندازه گیری شد. عموماً میزان رادیکالهای سوپر اکسید و پر اکسید هیدروژن در خلال رشد زایشی افزایش نشان داد به طوریکه بیشترین مقدار در مرحله پرشدن دانه حاصل شد. با توجه به نقش مثبت آنزیم های پاد اکسیدان در کنترل پیشرفت بیماری پوسیدگی ذغالی، رقم کتول و تلاقی DPX × Fora با حداکثر فعالیت آنزیمهای پاد اکسیدان (سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز) تحت تیمار بیماری پوسیدگی ذغالی وضعیت بهتری نسبت به سایر ژنوتیپها نشان دادند که بیانگر تحمل بیشتر آنها بود.
کلید واژگان
پوسیدگی ذغالیسویا
سیستم دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی
رادیکال های فعال اکسیژن
بیوتکنولوژی و تنش های زنده و غیرزنده
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2014-02-201392-12-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه اصلاحنباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان،دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
شاپا
2252-07832322-4819




