انگشت نگاری تعدادی از ژنوتیپ های برنج با استفاده از نشانگر های مولکولیAFLP
(ندگان)پدیدآور
علی زاده, میثمنعمت زاده, قربانعلیابراهیمی, محمد علیهاشمی, سیدحمید رضانوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برنج غذای عمده و منبع اصلی کربوهیدرات برای بیش از یک سوم از جمعیت جهان است. این گیاه همچنین جزء غذاهای اصلی مردم ایران محسوب میشود. در این پژوهش بهمنظور ارزیابی و انگشتنگاری تعدادی ژرمپلاسم برنج کشور که شامل 28 رقم محلی و 19 رقم خارجی بوده است، از نشانگرهای مولکولی AFLP استفاده گردید. با استفاده از 10 ترکیب آغازگر، تعداد 675 نوار (باند) بهدست آمد که تعداد 429 نوار (5/63%) چندشکلی نشان دادند. از بین آغازگرهای مورد استفاده، ترکیب آغازگر، E-TTG و M-CAT با 107 نوار بیشترین تعداد نوار و ترکیب آغازگر، E-AGG و M-CTG با 34 نوار کمترین تعداد نوار را تولید نمودند. مقدار متوسط محتوای اطلاعات چندشکل (PIC) نیز در این تحقیق 34/0 برآورد گردید. بهترین ترکیب آغازگرها برای تفکیک بهتر نمونههای برنج نیز E-TTG و M-CAT با شاخص نشانگر 1/24 تشخیص داده شد. میانگین شباهت ژنتیکی بر پایه ضریب Nei، 67/0 تخمین زده شد (97/040/0). دندروگرام بهدستآمده با استفاده از روش UPGMA، سه گروه اصلی را بین ارقام مورد بررسی مشخص نمود که با نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل PCA نیز همخوانی داشت. در این تحقیق نشانگر AFLP توانست اثرانگشت منحصر به فردی را برای تمامی ارقام ایجاد کند. با توجه به شناسایی گروههای هتروتیک، نتایج حاصل از این تحقیق میتواند در برنامههای اصلاحی جهت تولید ارقام هیبرید و امیدبخش استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
برنجنشانگر AFLP
تنوع ژنتیکی
چند شکلی
اصلاح نباتات مولکولی
ژنتیک مولکولی و مهندسی ژنتیک
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهراناستاد پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
دانشجوی دکترای پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
2252-07832322-4819




