استفاده ازتکنولوژی پروتئین نوترکیب برای تهیه آنتی بادی اختصاصی علیه ناقل بیماری رایزومونیا در چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
صفرنژاد, محمدرضابصیرت, مرضیهابراهیمی, محمدعلیصفرپور, حسیننظری, سعیدمحمودی, سید باقرعطایی کچویی, سعیدنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بیماری ریشهگنایی )رایزومانیا ( از مهمترین بیماریهای ویروسی چغندر¬قند میباشد. عـامـل این بیماری ویروس رگبرگ زرد نکروتیک چغندر قند می¬باشد. قارچ Polymyxa betae به عنوان تنها ناقل طبیعی این ویروس شناخته شده است. با توجه به ماهیت پارازیت اجباری ناقل و عدم قابلیت کشت در آزمایشگاه، شناسایی گیاهان آلوده معمولا بر اساس مشاهده میکروسکوپی انجام می¬شود. در این تحقیق به منظور تسهیل در روند شناسایی، آنتی بادی اختصاصی بر علیه این قارچ با استفاده از تکنولوژی پروتئین نوترکیب تولید گردید. پروتئین گلوتاتیون- اس- ترانسفراز (GST) اختصاصی P. betae، به عنوان آنتیژن جهت تولید آنتیبادی به منظور شناسائی ناقل در گیاهان آلوده استفاده شد. تولید انبوه پروتئین GST بصورت نوترکیب و در میزبان باکتریایی صورت پذیرفت. ابتدا ناحیه کدکننده این پروتئین با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و از روی قالب cDNA تهیه گردیده از گیاهان آلوده جداسازی گردید. ژن مزبور سپس به صورت متصل به دنباله ششتایی هیستیدین در ناقل بیانی باکتریایی همسانه سازی گردیده و بیان آن به صورت نوترکیب در باکتری Escherichia coli صورت پذیرفت. خالص¬سازی پروتئین نوترکیب GST در شرایط طبیعی غیر واسرشتی و با استفاده از روش کروماتوگرافی تمایلی بر روی ستون نیکل انجام گردید. کمیت و کیفیت پروتئین نوترکیب حاصله بر روی ژلپلیاکریلامید بررسی شد. به منظور تولید آنتیبادی، پروتئین نوترکیب GST خالص جهت انجام ایمنی¬زایی در خرگوش استفاده شد و پس از تهیه آنتی¬بادی با تیتر بالا، خالص¬سازی آن با استفاده از ستون پروتئین Aصورت گرفت. نتایج آزمایشات سرولوژیکی حاکی از قابلیت بالای آنتی¬بادی¬های حاصله جهت شناسایی قارچ ناقل در نمونه¬های گیاهی آلوده می باشد.
کلید واژگان
"چغندرقند""Polymyxa betae "
"رایزومانیا"
"پروتئین نوترکیب"
"آنتی بادی چندهمسانه ای"
بیوتکنولوژی بیماریهای گیاهی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2013-02-191391-12-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران کرجکارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی
عضو هیات علمی
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه بذر چغندر قند
بخش کنترل کیفی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی
شاپا
2252-07832322-4819




