تأثیر اسید آسکوربیک بر جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان در بذرهای زوال یافته گلرنگ رقم گلدشت
(ندگان)پدیدآور
بهاروند, نسرینمهدوی, بتولدهجی پور حیدر آبادی, مریم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر اسید آسکوربیک بر جوانهزنی و ویژگیهای فیزیولوژیک بذرهای زوال یافته گلرنگرقم گلدشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. بذرهای بدون زوال و زوال یافته گلرنگ (نگهداری در دمای 40 درجه سانتیگراد به مدت 4،6، 8 و 10 روز) با غلظتهای 0، 28/0 و 56/0میلی مولار اسید آسکوربیک پیش تیمار شدند. در این پژوهش صفات درصد و سرعت جوانهزنی، بنیه گیاهچه، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه، میزان مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین اندازهگیری شد. نتایج نشان داد با افزایش زوال جوانهزنی و رشد گیاهچه کاهش یافت. در تمامی سطوح زوال، غلظت 28/0 میلی مولار اسید آسکوربیک سرعت جوانهزنی، بنیه گیاهچه، طول ساقهچه و ریشهچه و وزن خشک ساقهچه و ریشهچه را نسبت به سایر غلظتها افزایش داد. زوال میزان مالون دی آلدئید را افزایش داد ولی فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین را کاهش داد. در تمامی سطوح زوال، اسید آسکوربیک 28/0 میلی مولار سبب کاهش میزان مالون دیآلدئید بعد از 12 ساعت آبگیری شد، در حالیکه فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین را افزایش داد. نتایج این آزمایش نشان داد غلظت 28/0میلی مولار اسید آسکوربیک در بذرهای زوال یافته گلرنگ توانست جوانهزنی و رشد گیاهچه را با کاهش پراکسیداسیون غشاء و افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز بعد از 12 ساعت آبگیری بهبود بخشد
کلید واژگان
پرایمینگزوال
کاتالاز
سوپراکسید دیسموتاز
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجاندانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان- گروه زراعت و اصلاح نباتات
دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان.



