تأثیر پیش تیمار بذر با باکتری های محرک رشد بر شاخص های جوانه زنی بذر کتان روغنی (Linum usitatisimum L) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
عقیقی شاهوردی, مهدیعطایی سماق, حجتممیوند, بهنامحبیب پور, شریفههمتی, میلاد
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی پیشتیمار بذر با باکتریهای محرک رشد بر مؤلفههای جوانهزنی بذر کتان روغنی در شرایط تنش شوری بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه علوم وتکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 1393 انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل پیشتیمار با باکتریهای محرک رشد در پنج سطح، عدم پیش تیمار بهعنوان شاهد، ازتوباکتر کروکروم (سویه Azeto-5)، سدوموناس فلورسنس (سویه P-169)، سدوموناس پوتیدا (سویه P-168) و کود زیستی فسفر بارور2 و تنش شوری در پنج سطح، صفر به عنوان شاهد، 5/2، 5، 5/7 و 10 دسیزیمنس بر متر بودند. نتایج نشان داد بیشترین میانگین آلومتری (31/1) مربوط به شوری 10 دسیزیمنس بود. بیشترین میانگین شاخص طولی بنیه گیاهچه (83/1375)، طول ریشهچه (83/6 سانتیمتر) و طول گیاهچه (14 سانتیمتر) در برهمکنش پرایمینگ با فسفر بارور2 در شوری 5/2 دسیزیمنس بر متر به دست آمد. بالاترین میانگین متوسط زمان لازم برای جوانهزنی (51/2)، شاخص وزنی بنیه گیاهچه (87/1) و وزن خشک گیاهچه (019/0 گرم) مربوط به پرایمینگ با سدوموناس فلورسنس در شوری 10 دسیزیمنس بر متر بود. عدم پرایمینگ (شاهد) در سطح شوری صفر دسیزیمنس بر متر (شاهد) نیز دارای بیشترین میانگین سرعت جوانهزنی (33/15 بذر در روز) بود. بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از کودهای زیستی فسفر بارور 2 و سودوموناس فلورسنس میتواند در تعدیل تنش شوری بر مؤلفههای جوانهزنی بذر بهخصوص افزایش رشد گیاهچه و بنیه بذر کتان روغنی مؤثر باشد.
کلید واژگان
ازتوباکتربزرک
سدوموناس
سرعت جوانهزنی
شوری
فسفر بارور
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهراندانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران



