اثرات ضد قارچی پنج عصاره گیاهی بر قارچ بیماریزای گیاهی ریزوکتونیا سولانی
(ندگان)پدیدآور
فروغی دهکردی, مریممحمدی, صدیقهقاسمی, عبداللهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: بیماری شانکر ریزوکتونیا در تمام مناطق کشت سیب زمینی وجود داشته و توسط قارچ بیماریزای ریزوکتونیا سولانی ایجاد میگردد. عدم وجود ارقام مقاوم تجاری سبب شده تا ضدعفونی غده های بذری به عنوان یکی از روشهای مؤثر در مبارزه با این بیماری مطرح باشد. با توجه به اثرات زیست محیطی این روش، محققان به دنبال یافتن راه کارهای جایگزین میباشند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات ضدقارچی پنج عصاره گیاهی بر قارچ ریزوکتونیا سلانی انجام گرفت. مواد و روشها: این پژوهش به صورت تجربی بر روی پنج گیاه دارویی مرزه بختیاری، آویشن دنایی، آویشن شیرازی، بومادران و کاکوتی جمع آوری شده از مراتع استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. پس از شستشو و خشک کردن، عصاره گیری به کمک اتانول 80% انجام شد. سپس فعالیت ضد قارچی عصاره ها با استفاده از روش دیسک کاغذی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: اکثر عصاره ها اثر ضدقارچی مطلوبی را بر قارچ ریزوکتونیا سولانی نشان دادند. عصاره آویشن دنایی با میانگین قطر هاله 18/93 میلی متر و عصاره بومادران با قطر هاله 6/66 میلی متر به ترتیب دارای بیشترین و کمترین اثر مهارکنندگی بر رشد ریزوکتونیا سولانی بودند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره های گیاهان دارویی مورد بررسی تا حد مناسبی میتوانند از رشد قارچ بیماری زای ریزوکتونیا سولانی جلوگیری نمایند.
کلید واژگان
سیب زمینیریزوکتونیا سولانی
عصاره های گیاهی
اثرات ضد قارچی
قارچ شناسی
میکروب شناسی گیاهی
شماره نشریه
3413تاریخ نشر
2012-12-211391-10-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرمIslamic Azad University, Jahrom Branch
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، دانشکده کشاورزی، گروه بیماری شناسی گیاهیدانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، دانشکده کشاورزی، گروه بیماری شناسی گیاهی
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهان دارویی




