بررسی پایداری رادیکالهای آزاد ایجاد شده تحت فرایند ضدعفونی کردن با پرتوهای الکترونی MeV10 در سبزیجات خشک و ادویه به روش EPR
(ندگان)پدیدآور
ضیایی, فرهودلنجانیان, حسینبرموز, محمودحسینی رنجبر, عباسنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این طرح ابتدا نمونههایی از سبزیجات و ادویه خشک انتخاب و پس از توزین دقیق، به جهت اهمیت جرم در پاسخ دستگاه EPR، تحت تابش باریکه الکترونهای MeV 10 با دُز جذبی معادل kGy10 پرتودهی شد. پس از کالیبره کردن دستگاه، پارامترهای بهینه، ویژه ماده مورد بررسی تنظیم شدند. سپس نمونهها در لولة مخصوص دستگاه قرار داده شده و طیفهای EPR نمونهها تهیه شدند و مورد مقایسه قرار گرفتند. در مرحله نهایی، به منظور بررسی میزان پایداری رادیکالها، اندازهگیریها در فاصلههای زمانی مشخص تکرار شدند. همچنین اثرهای دما و رطوبت بر تغییر پاسخ EPR مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل، حاکی از کاهش میزان رادیکالهای آزاد با گذشت زمان و افت کامل آن پس از گذشت زمانی حدود دو ماه است. فرایندهای اعمال شده به هنگام استفاده از این مواد، به عنوان مثال در زمان طبخ، مانند حرارتدهی و افزایش رطوبت نیز موجب از بین رفتن کامل رادیکالهای آزاد در نمونهها میشوند.
کلید واژگان
روش EPRدُز تابش
پایداری رادیکالهای آزاد
باریکه الکترونهای MeV 10
سبزیجات خشک
ادویه
اثر دما
اثر رطوبت
شماره نشریه
35تاریخ نشر
2005-11-221384-09-01
ناشر
پژوهشگاه علوم و فنون هستهایNuclear Science and Technology Research Institute
سازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات و کاربرد پرتو فرایند یزد، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: 389-89175، یزد - ایرانمرکز تحقیقات و کاربرد پرتو فرایند یزد، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: 389-89175، یزد - ایران
دانشکدة فیزیک، دانشگاه شهید باهنر کرمان، صندوق پستی: 133-76169، کرمان - ایران
دانشکدة فیزیک، دانشگاه شهید باهنر کرمان، صندوق پستی: 133-76169، کرمان - ایران
شاپا
1735-18712676-5861




