• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله پژوهش‌های تولید گیاهی
    • دوره 25, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مجله پژوهش‌های تولید گیاهی
    • دوره 25, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    تاثیر منابع کودی بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی رزماری(Rosmarinus officinalis L.) در رقابت با علف-های هرز

    (ندگان)پدیدآور
    صادق, مریمزعفریان, فائزهاکبرپور, وحیدعمادی, مصطفی
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    562.0کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    سابقه و هدف: تغذیه گیاه عامل مهمی در رشد و ترکیبات شیمیایی گیاهان است. کاربرد کود‌های طبیعی می‌تواند عملکرد و شاخص‌های دارویی گیاهان را ارتقاء بخشد. رزماری با نام علمی (Rosmarinus officinalis L.) به خانواده نعناعیان(Lamiaceae) تعلق دارد. اسانس رزماری ماده‌ای ضدمیکروبی به‌شمار می‌رود و ترکیبات شیمیایی، خواص آنتی‌اکسیدانی و اثرات ضدمیکروبی آن در تحقیقات مختلف به اثبات رسیده است (40). کاربرد کود‌های شیمیایی باعث آلودگی‌های محیطی و صدمات اکولوژیکی می‌شود. یکی از راهکارهای رفع این مشکلات استفاده از اصول کشاورزی پایدار در بوم‌نظام‌های زراعی می‌باشد که از جمله این راهکارها می‌توان به استفاده از کود‌های آلی نظیر ورمی‌کمپوست و نانو‌کودها اشاره کرد. با توجه به مطالب ذکر شده و با در نظر گرفتن اهمیت گیاه دارویی رزماری، این آزمایش با هدف بررسی اثر منابع کودی بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی رزماری در شرایط رقابت با علف‌های هرز مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: این آزمایش به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395 به اجرا درآمد. تیمار‌های آزمایش شامل رقابت گیاه زراعی و علف‌های هرز (در دو سطح وجود علف هرز و وجین علف هرز) به عنوان عامل اصلی و منابع کودی شامل: کود دامی، ورمی‌کمپوست، کود دامی + ورمی-کمپوست، کود شیمیایی NPK، نانو‌کود NPK و شاهد (عدم مصرف کود) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. صفات مورد ارزیابی شامل: رنگیزه‌های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کارتنوئید)، صفات بیوشیمیایی (فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی-اکسیدانی)، عناصر غذایی (NPK) و عملکرد گیاه بود. یافته‌ها: نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش تاثیر معناداری روی صفات مورد نظر داشته اند.بیشترین میزان کلروفیل a (7/42 میکرو‌گرم در میلی‌لیتر)، کلروفیل b (2/66 میکرو‌گرم در میلی‌لیتر)، کلروفیل کل (5/32 میکرو‌گرم در میلی‌لیتر) و کارتنوئید (2/19 میکرو‌گرم در میلی‌لیتر) در تیمار ورمی‌کمپوست و همچنین شرایط عدم تداخل علف‌های هرز مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان این صفات در شرایط عدم تداخل علف‌های هرز ملاحظه گردید. بیشینه مقدار فنل کل (70/85 میلی‌گرم در گرم برگ خشک)، فلاونوئید کل (46/43 میلی‌گرم در گرم برگ خشک) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (91%) به‌ترتیب در تیمار دامی بدون وجین، دامی بدون وجین و ورمی‌کمپوست بدون وجین حاصل گردید. حداکثر مقادیر نیتروژن (1/65%)، فسفر (1/26%) و پتاسیم (1/90%) نیز به ترتیب مربوط به تیمار ورمی‌کمپوست با وجین، دامی با وجین و ورمی کمپوست با وجین بود. نتیجه‌گیری: به‌طورکلی استفاده از کودهای آلی علاوه بر اثرات مثبت زیست ‌محیطی، اثرات مثبتی در افزایش صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمایی گیاه داشته که می‌تواند از نظر اقتصادی نیز به‌صرفه باشد و از طرفی با بهبود در ویژگی‌های خاک موجب نیل به کشاورزی پایدار ‌گردد. بنابراین چنین به نظر می‌رسد که کاربرد کود‌های آلی، می‌تواند در افزایش عملکرد و بهبود خصوصیات کیفی رزماری موثر باشد.
    کلید واژگان
    تنش رقابتی
    فنل
    کشاورزی پایدار
    گیاهان دارویی
    گیاهان دارویی

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2019-01-21
    1397-11-01
    ناشر
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
    Gorgan University Of Agricultural Sciences and
    سازمان پدید آورنده
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
    استادیار گروه زراعت ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
    استادیار گروه باغبانی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
    استادیار گروه خاکشناسی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

    شاپا
    2322-2050
    2322-2778
    URI
    https://dx.doi.org/10.22069/jopp.2018.14131.2268
    http://jopp.gau.ac.ir/article_4445.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/227904

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب