تأثیر سطوح مختلف شوری و دما بر جوانهزنی بذر گیاه تاجخروس (Celosia argentea)
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه بهوجود شوری و دمای بالا در منطقه خوزستان، پژوهشی با هدف ارزیابی اثرات شوری و دما بر جوانهزنی بذر گیاه تاجخروس با دو فاکتور دما در 2 سطح (25 و 35 درجهسانتیگراد) و شوری در 5 سطح (آب مقطر، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین سطوح مختلف شوری و سطوح مختلف دما از نظر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و طول ریشهچه در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنیداری وجود دارد، ولی اثر متقابل آنها فقط از نظر درصد جوانهزنی در سطح 5 درصد معنیدار میباشد. مقایسه میانگین درصد جوانهزنی نشان داد که با افزایش شوری از درصد جوانهزنی بذور کاسته میشود، بهطوریکه درصد جوانهزنی در شوری 12 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد بهمیزان 44/20 درصد کاهش یافت. همچنین بیشترین طول ریشهچه بهمیزان 6/70 میلیمتر به شاهد و کمترین طول ریشهچه به شوری 12 دسیزیمنس بر متر بهمیزان 2/19 میلیمتر مربوط بود. بررسی اثر دما بر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و طول ریشهچه نیز نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و طول ریشهچه در دمای 25 درجه سانتیگراد نسبت به دمای 35 درجه سانتیگراد بود. بررسی اثر متقابل دما و شوری نیز نشان داد که با افزایش 10 درجهای دما از 25 به 35 درجه سانتیگراد از درصد جوانهزنی بذور در شوریهای 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر بهترتیب بهمیزان 14، 63/17 و 33/18 درصد کاسته میشود، در حالیکه در تمامی سطوح شوری از میزان بذر جوانه زده در روز به تعداد 3 بذر در روز کاسته میشود.
کلید واژگان
تاجخروسشوری
درصد جوانهزنی
طول ریشهچه
سرعت جوانهزنی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2009-05-221388-03-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانGorgan University Of Agricultural Sciences and
شاپا
2322-20502322-2778




