روند تغییرات شوری خاک و ارتباط آن با متغیرهای اقلیمی (مطالعه موردی: کرج)
(ندگان)پدیدآور
پورغلام آمیجی, مسعودانصاری قوجقار, محمدخوش روش, مجتبیلیاقت, عبدالمجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش، از اطلاعات اقلیمی شامل: رطوبت نسبی، سرعت باد، دمای خاک و همچنین شوری اعماق مختلف خاک (پنج، 10، 20، 30، 50 و 100) سانتیمتر مربوط به بازه زمانی دهساله (2017-2008) با هدف بررسی روند ارتباط پارامترهای اقلیمی و نوسانات شوری خاک استفاده شد. همچنین از آزمون هرست برای یافتن واریانس کافی دادهها جهت تحلیل روند سریهای زمانی، و آزمون من-کندال، اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی پارامترهای موردمطالعه با توجه به ضریب هرست بزرگتر از 5/0، از واریانس کافی جهت تحلیل روند سریهای زمانی برخوردار هستند. نتایج آزمون من-کندال و اسپیرمن نشان داد که در لایههای سطحی خاک (5 و 10 سانتیمتر)، با گذشت از بازه دهساله موردنظر، شوری خاک روند نزولی گرفته و رو به کاهش است. اما در لایههای عمیق (20، 30، 50 و 100 سانتیمتر)، هر دو آزمون روند افزایشی و صعودی را داشته و عمق 50 و 100 سانتیمتر، دارای روند افزایشی معنیدار در سطح 5 درصد میباشد. از آنجا که تمرکز ریشه در اکثر محصولات در عمق 30 سانتیمتر است، نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد که دمای عمق پنج سانتیمتر و متوسط رطوبت نسبی هر کدام با 16 درصد و متوسط سرعت نسبی با 6 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را بر شوری عمق مذکور خاک داشتهاند. همچنین در چهار عمق از شش عمق موجود، دمای عمق پنج سانتیمتر خاک بیشترین تأثیر را بر شوری اعماق مختلف خاک داشت.
کلید واژگان
پارامترهای اقلیمیرگرسیون چندمتغیره
من-کندال و اسپیرمن
نوسانات شوری
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران.گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
شاپا
2476-45312676-4369




