بهرهوری آب آبیاری محصولات کشاورزی در استان بوشهر
(ندگان)پدیدآور
فرحزا, محمدنویدنظری, بیژنلیاقت, عبدالمجیدعلیزاده, حمزه علینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
توجه به وضعیت بهرهوری در محصولات مختلف یکی از پارامترهای اساسی در متناسب نمودن شرایط بهینه استفاده از نهادههای مورداستفاده و مقدار عملکرد است. در این میان آب بهعنوان یکی از مهمترین این نهادهها باید موردتوجه ویژه قرار گیرد. این پژوهش بهمنظور بررسی بهرهوری آب آبیاری در محصولات گندم، تنباکو، هندوانه و گوجهفرنگی بهعنوان محصولات عمده استان بوشهر صورت گرفت. بیشترین بهرهوری آب آبیاری برای این محصولات به ترتیب مقدار 45/0، 19/0، 73/7 و 77/12 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. نتایج نشان داد استفاده از سیستم آبیاری قطرهای باعث افزایش بهرهوری آب میشود. در تمام موارد بهرهوری آب در سیستم آبیاری قطرهای بیشتر از سیستم آبیاری سطحی بود. سیستم آبیاری قطرهای باعث افزایش 3 تا 5 برابری بهرهوری آب و کاهش 2 برابری مصرف آب و افزایش 2 برابری عملکرد محصول در محصولاتی مانند گوجهفرنگی و هندوانه شد. عدم موفقیت سیستم آبیاری قطرهای در مناطق با منابع آبشور در استان به دلیل طراحی و بهرهبرداری نامناسب بهویژه عدم بهرهبرداری اصولی از فیلترهای تصفیه آب است. در بخش کشاورزی استان، باوجود کاستیهای مختلف، دانش اندوختهی ارزشمندی در کشاورزان منطقه بهویژه در مواردی نظیر کشت گوجهفرنگی وجود دارد که میتوان از این ظرفیتها استفاده نمود.
کلید واژگان
بوشهربهرهوری آب
سامانههای آبیاری
گندم
گوجهفرنگی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-08-231398-06-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران.
استادیار گروه مهندسی آبیاری، دانشگاه ایلام.
شاپا
2476-45312676-4369




