بررسی اثر عصاره روغنی تخم خرفه (Portulaca oleracea) بر شاخصهای مقاومت انسولینی در موش سوری
(ندگان)پدیدآور
کارگری رضاپور, علیوطن دوست, رعنانوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از داروهای با منشأ طبیعی برای درمان دیابت مورد توجه قرار گرفته است. خرفه با نام علمی Portulaca oleracea از جمله گیاهان دارویی مهم بومی ایران است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره روغنی تخم خرفه بر شاخصهای مقاومت انسولینی در موش سوری میباشد.در این مطالعه 30 سر موش سوری به 5 گروه 6 تایی تقسیمبندی شدند: 1- تیمار شاهد منفی (غیردیابتی)، 2- تیمار شاهد مثبت (دیابتی)، 3- تیمار شاهد عصاره خرفه غیردیابتی، 4- تیمار دیابتی با عصاره تخم خرفه (دوز mg/kg150) و 5- تیمار دیابتی با عصاره تخم خرفه (دوز mg/kg 300). تجویز عصاره خرفه از ابتدای آزمایش بهمدت یک ماه در گروههای مربوطه (3 تا 5) انجام شد و پس از این مدت، القای دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین به گروههای 2، 4 و 5 صورت گرفت و پس از 2 ماه، از موشها خونگیری شده و شاخصهای مورد نظر اندازهگیری شد و مورد تحلیل آماری قرار گرفت. کل دوره آزمایش سه ماه بود.عصاره روغنی تخم خرفه تاثیر کاهنده معنیداری بر گلوکز سرم خون در گروههای دیابتی نسبت به شاهد دیابتی مثبت داشت (05/0p). همچنین، غظت انسولین سرمی بهصورت معنیداری در گروههای 3، 4 و 5 که عصاره خرفه دریافت کرده بودند، افزایش یافت (05/0p)، ولی در پروفایل لیپیدی و شاخصهای HOMA-IR، QUICKI و اندیس آتروژنیک تغییرات معنیداری دیده نشد. نتایج مطالعه نشان داد عصاره تخم خرفه موجب کاهش گلوکز سرمی در موشهای دیابتی شده و دارای اثر انسولینوگوگ میباشد.
کلید واژگان
تخم خرفهدیابت
عصاره گیاهی
موش سوری
شماره نشریه
444تاریخ نشر
2018-01-211396-11-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
استادیار کلینیکال پاتولوژی دامپزشکی، گروه علوم دامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.دانشآموخته کارشناسی ارشد زیست شناسی–بیوشیمی، گروه زیست شناسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.
شاپا
2322-47462476-6984




