مطالعه اثر عصاره فلفل کوهی (Vitagnus castus) بر بلوغ و لقاح آزمایشگاهی اووسیت موشهای سوری مبتلاشده به سندروم تخمدان پلیکیستیک
(ندگان)پدیدآور
قربانی, توحیدکریمی, امیرنجفی, غلامرضابشارتی, مقصودشرفی, محسننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عدم کاهش کلاژن دیواره فولیکولی منجر به تجمع فولیکولها و بروز سندرم تخمدان پلیکیستیک و کاهش کیفیت اووسیتها میگردد. هدف ازمطالعه حاضر بررسی اثر عصاره گیاه فلفلکوهی (Vitagnus castus) بر بلوغ و توان باروری آزمایشگاهی اووسیتها در موشهای سوری مبتلاشده به سندرم تخمدان پلیکیستیک (ovarian syndrome; PCOpolycystic) بود. بدین منظور تعداد 32 سر موش سوری ماده NMRI (Naval Medical Research Institute) ماده نابالغ 25 روزه با میانگین وزنی 25 گرم تهیهشده از دانشگاه تبریز، بهطور تصادفیبه 4 گروه آزمایشی به شرح زیر تقسیم شدند: گروه شاهد بدون دریافت عصاره، گروه کنترل PCO بدون دریافت عصاره،  گروه PCO دریافتکننده365 میلیگرم عصاره فلفلکوهی و گروه PCO دریافتکننده730میلیگرم عصاره فلفلکوهی. برای تهیه اووسیت، موشهای آزمایشی توسط تزریق درون صفاتی هورمون PMSG (pregnant mare serum gonadotropin) تیمار شدند و بعد از آسانکشی،از فولیکولهای تخمدانی تخمکگیری بهعمل آمده و برای ارزیابی بلوغ و لقاح آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفتند.نتایج نشان داد که مقادیر هورمونهای تستوسترون و استروژن در گروههای PCO تیمارشده با عصاره فلفلکوهی نسبت به گروه PCOدریافتکننده استرادیول والرات به طور معنیداری پایینتر بود (05/0>p ).همچنین تعداد اووسیتهای نابالغی که به مرحله متافازII رسیدند در گروهPCOدریافتکننده730 میلیگرم عصاره فلفلکوهی نسبت به گروه PCO دریافتکننده استرادیولوالرات به طور معنیداری بالاتربود (05/0>p ). اما درصد اووسیتهای لقاح یافته و نیز بلاستوسیستهای تولیدی بین گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری با هم نداشتند (05/0p ). از طرف دیگر درصد رویانهای هچشده در گروه  PCO دریافت کننده365 میلیگرم عصاره فلفلکوهی به طور معنیداری بالاتر از گروه PCOدریافتکننده استرادیولوالرات بود (05/0>p ). یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که عصاره گیاه فلفل کوهی باعث تکامل بیشتر اووسیتها جهت لقاح و نیز افزایش تکامل رویانهای حاصل از لقاح آزمایشگاهی در حیوانات درگیربا سندرم تخمدان پلیکیستیک میشود.
کلید واژگان
سندروم تخمدان پلیکیستیکفلفلکوهی
بلوغ آزمایشگاهی
لقاح آزمایشگاهی
شماره نشریه
254تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشجوی فیزیولوژی دام، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
دانشیار گروه علوم آناتومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
استادیار گروه علوم طیور، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
شاپا
2322-47462476-6984




