مقایسه تجربی اثرات اسید اسکوربیک و تیامین در جلوگیری از ضایعات بافتی ناشی از سرب در برخی بافتهای ماهی کپور (Cyprinus carpio)
(ندگان)پدیدآور
پورعلی, فاطمهموسوی, زهراشاهسونی, داورعزیز زاده, محمدنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به تجمع فلز سرب در بافتهای خوراکی ماهی، امنیت و سلامت غذای انسان نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه تجربی اثرات اسید آسکوربیک و تیامیندر جلوگیری از ضایعات بافتی ناشی از سرب در برخی بافتهای ماهی کپور انجام شد. ماهیان بهصورت تصادفی به 4 گروه 30تایی تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. گروه 2 استات سرب، گروه 3 و 4 علاوه بر سرب به ترتیب تیامین و اسید آسکوربیک نیز دریافت کردند. پس از کالبدگشایی، نمونههای بافتی از مغز، کبد و کلیه تهیه و برشهای آماده شده، بهروش هماتوکسیلین- ائوزین رنگآمیزی شد. در مقایسه آماری ضایعات بافت مغز شامل پرخونی، ادم و تغییرات ایسکمیک در گروه 4 به صورت معنیداری کمتر از گروههای 2 و 3 بود. همچنین در کبد، پرخونی، هایپرپلازی کانونهای ملانوماکروفاژ، تغییرات دژنراتیو و گنجیدگیهای اسیدفست داخل هستهای هپاتوسیتها مشاهده گردید. شدت پرخونی در بافت کبد و تغییرات دژنراتیو هپاتوسیتها در گروه 3 بهصورت معنیداری کمتر از گروه 4بود. هیچیک از شاخصهای پاتولوژیک کلیه شامل پرخونی، خونریزی، گنجیدگیهای اسیدفست داخل هستهای، تورم و نکروز سلولهای پوششی توبولها و هایپرپلازی کانونهای ملانوماکروفاژ، بین گروههای 3 و 4 تفاوت معنیداری نشان ندادند، اما در مقایسه برخی ضایعات این دو گروه با گروه 2، اختلاف معنیدار مشاهده گردید.بر پایه نتایج ذکر شده میتوان نتیجهگیری نمود که اسید آسکوربیک و تیامین میتوانند در پشیگیری و درمان مسمومیت با سرب به عنوان یک گزینه مناسب در ماهیان مطرح باشند.
کلید واژگان
سربتیامین
اسید آسکوربیک
ضایعات بافتی
ماهی کپور
شماره نشریه
149تاریخ نشر
2019-04-211398-02-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانگروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
گروه علوم درمانگاهی - بهداشت و پیشگیری بیماریهای دامی دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
شاپا
2322-47462476-6984




