بررسی خصوصیات عملکردی و برخی متابولیتهـای شکمبهای و خونی جیرههای حاوی خوراک ورمیکمپوست در برههای پرواری
(ندگان)پدیدآور
صادقی, کیانتقی زاده, اکبرمحمدزاده, حمیدپارسایی مهر, خسروجانمحمدی, حسینوقاری, وحیدنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش جهت بررسی اثرات جایگزینی خوراک ورمیکمپوست با کنجاله سویا بر عملکرد رشد و برخی متابولیتهای شکمبهای و خونی برههای نر پرواری انجام شد. برای انجام این آزمایش تعداد 16 رأس برّه نر آمیخته (قزل-مغانی) با میانگین وزن اولیه 5/2±5/28 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار و 4 رأس بره در هر تکرار تقسیم گردید. جیرههای آزمایشی به ترتیب دارای نسبتهای 0، 33، 67 و 100 درصد خوراک ورمیکمپوست جایگزین کنجاله سویا گردید. برهها با خوراک کاملاً مخلوط (با نسبت 30 درصد علوفه و 70 درصد کنسانتره) به صورت آزاد تغذیه شدند. طول دوره پرواربندی 90 روز بود. بین جیرهها از لحاظ وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0>p). دادههای حاصل از فراسنجههای شکمبهای نشان داد که جیرههای آزمایشی بر pH و برخی اسیدهای چرب بیتاثیر بودند (05/0>p)، ولی تیمار حاوی 100 درصد خوراک ورمیکمپوست باعث افزایش معنیدار میزان نیتروژن آمونیاکی شکمبه و همچنین اسید چرب استات گردید (05/0>p). جایگزین کردن خوراک ورمیکمپوست تاثیر معنیداری برمیزان متابولیتهای خونی نداشت، فقط نیتروژن اورهای خون به لحاظ عددی اندکی افزایش خطی را نشان داد (05/0>p). نتایج این مطالعه نشان میدهد که خوراک ورمیکمپوست با پتانسیل مواد مغذی بالا میتواند جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا باشد.
کلید واژگان
برههای پرواریورمیکمپوست
متابولیتهای شکمبهای- خونی
شماره نشریه
141تاریخ نشر
2017-04-211396-02-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.استاد، استادیار و دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
به ترتیب استاد، استادیار و دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
به ترتیب استاد، استادیار و دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
شاپا
2322-47462476-6984




