ارزیابی عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی تغذیه شده با آبپنیر و پروبیوتیک
(ندگان)پدیدآور
شاهسونی, فروغافضلی, نظرحسینی وشان, سیدجوادنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
آب پنیر از جمله ضایعات صنایع لبنی است که سالیانه حجم زیادی از آن دور ریخته میشود و آلودگی محیط زیست را در پی دارد از همین رو، توجه به این منبع غنی از باکتریهای مفید میتواند کمک بزرگی را به کاهش آلودگی محیطی و استفاده در صنعت دام و طیور را به همره داشته باشد. بنابراین هدف این پژوهش بررسی اثرات آبپنیر و پروبیوتیک تجاری برعملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه راس 308 به طور مساوی در قالب طرح کاملا تصادفی در 25 واحد آزمایشی شامل 5 تیمار، 5 تکرار توزیع شدند. جیرههای آزمایشی شامل شاهد، آب پنیر(در سه سطح 4، 8 و 10 درصد) و سطح 1/0 درصد مولتی بهسیل 100 (توصیه شده کارخانه) بود. تحلیل دادهها نشان داد افزودن آبپنیر در سطح چهار درصد ضریب تبدیل خوراک را در دوره آغازین و پایانی پرورش کاهش داد (05/0>P). در دوره رشد افزودن چهار و هشت درصد آبپنیر باعث افزایش وزن بدن در مقایسه با سطح 10 درصد آبپنیر شد(05/0>P) در حالیکه در 35 روزگی عیار پادتن علیه گلبولقرمز با افزودن 4 درصد آب پنیر بالاترین و در 42 روزگی سطح 4 و 8 درصد آبپنیر نسبت به شاهد بالاترین عیار پادتن کل را نشان دادند (05/0>P) عیار ایمنوگلوبین M و G در 35 و 42 روزگی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. سطح 8 درصد آب پنیر غلظت کلسترول و پروبیوتیک و سطوح 4 و 8 آب پنیر LDL سرم خون را در مقایسه با شاهد کاهش دادند (05/0≥P). سطح 8 درصد آبپنیر موجب افزایش عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). آبپنیر و مولتیبهسیل باعث افزایش وزن نسبی بورس فابرسیوس و کاهش درصد چربی بطنی در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0>P). در کل، یافتههای این پژوهش نشان داد که آب پنیر را تا سطح 10 درصد بدون اثر منفی بر عملکرد رشد پرنده و شاخصهای خونی میتوان استفاده نمود ولی افزودن در سطح 4 درصد میتواند باعث کاهش کلسترول، ضریب تبدیل و بهبود پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی گردد.
کلید واژگان
آب پنیرارتفاع پرز
ضریب تبدیل غذایی
عیار پادتن
کلسترول
بیوشیمی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش علوم دام، دانشگاه بیرجنداستاد، بخش علوم دام، دانشگاه بیرجند
دانشیار، بخش علوم دام، دانشگاه بیرجند
شاپا
2423-54072423-5415




