تأثیر شرایط محیطی تولید بذر بر بولتینگ چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
رنجی, ذبیح الهشریفی, حمیدکاظمین خواه, کریم
نوع مدرک
Textعلمی- ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این بررسی تأثیر درجه حرارت و سایر عوامل هواشناسی در زمان رسیدن بذر بر ورنالیزه شدن و رابطه آن با بولتینگ و کمیت و کیفیت چغندرقند در سال دوم در مزارع دزفول مطالعه گردید. در دوره پنج ساله 76- 1372 با استفاده از والدین یک رقم بذر مولتیژرم مقاوم به بولتینگ هر ساله اقدام به تولید بذر در کرج (منطقه معتدل) و اردبیل (منطقه سردسیر) گردید و بذر تولیدی در پائیز همان سال در مرکز تحقیقات صفیآباد دزفول مورد آزمون قرار گرفت. به دلیل کثرت دادهها در تجزیه و تحلیل اطلاعات از میانگین پنج ساله استفاده گردید که شامل درصد بولتینگ، عملکرد ریشه، عیار قند، عملکردقند سفید، میزان ازت، سدیم و پتاسیم بود. درصد بولتینگ در بذر تولیدی کرج به طور میانگین معادل 6/5 درصد و در بذر تولیدی منطقه اردبیل 12/8 درصد بود که تفاوت آنها از لحاظ آماری در سطح اعتماد پنج درصد معنیدار بود. میانگین عملکرد ریشه در بذر تولیدی کرج معادل 90/62 تن در هکتار و در بذر تولیدی اردبیل 67/60 تن در هکتار بود که اختلاف معنیداری نداشتند. میانگین درصد قند در بذر تولیدی سالهای مختلف در کرج 75/14 درصد بود که نسبت به بذر اردبیل با 55/14 درصد تفاوت معنیداری نداشت. میانگین عملکردقند سفید بذر کرج 77/7 و بذر اردبیل 25/7 تن در هکتار بود که تفاوت آنها در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. از نظر ناخالصی که عمدتاً مربوط به ذخیره ازت، سدیم و پتاسیم در ریشه است مناطق تولید بذر اختلاف معنیدار نشان ندادند. با در نظر گرفتن صفات درصد بولتینگ، عملکرد ریشه، درصد قند و عملکرد قند سفید، بذر تولیدی کرج نسبت به بذر تولیدی اردبیل در رقم مورد بررسی برتری نسبی داشت .
کلید واژگان
بولتینگتولید بذر
شرایط اقلیمی
درجه حرارت
مقاومت و اشتکلینگ
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2001-08-231380-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقندکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی
شاپا
1735-06702588-6010



