• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Food and Bioprocess Engineering
    • Volume 3, Issue 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Food and Bioprocess Engineering
    • Volume 3, Issue 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Antioxidant activity and mineral content of watermelon peel

    (ندگان)پدیدآور
    Feizy, JavadJahani, MoslemAhmadi, Sima
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    536.3کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    Original research
    زبان مدرک
    English
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    Both synthetic and natural antioxidants are using in the food industries. The evaluation of the former showed its potential carcinogenic effects. So, different studies focused on natural materials as the rich source of antioxidant compounds. The aim of the present study was to evaluate some chemical properties of watermelon peel (WMP). So the minerals content, physicochemical parameters, antioxidant activity, total phenolic content, crude protein, fat, fiber, and ash determined in the WMP sample. The results showed that, watermelon peels contain protein (6.77 g/100g), fat (0.92 g/100g), ash (13.2 g/100g), fiber (24  g/100g), sodium (53.59 mg/100g), potassium (2074 mg/100g), calcium (468 mg/100g), copper (0.59 mg/100g), iron (12.08 mg/100g), magnesium (164.48 mg/100g), zinc (0.91 mg/100g) and phosphorus (107 mg/100g). It also indicates a significant free radical scavenging activity (IC50 of 147.30 mg/kg) and total phenolic content (2.47 g/100g). Finally, the WMP can consider as a good source of natural polyphenols, antioxidants and minerals.
    کلید واژگان
    Watermelon peel
    Atomic Absorption Spectroscopy
    Physicochemical
    Antioxidant activity
    Mineral

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2020-06-01
    1399-03-12
    ناشر
    University of Tehran
    سازمان پدید آورنده
    Department of Food Quality Control and Safety, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Iran
    Department of Food Chemistry, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Iran
    Department of Food Quality Control and Safety, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Iran

    شاپا
    2676-3494
    URI
    https://dx.doi.org/10.22059/jfabe.2020.75811
    https://jfabe.ut.ac.ir/article_75811.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/18983

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب