تحلیل فضایی شرایط محیطی کشاورزی شهری در کلانشهر تهران (مطالعۀ موردی: منطقۀ 5)
(ندگان)پدیدآور
بازگیر, سعیدفیروزی, زهراشمسیپور, علی اکبرمقبل, معصومهنوع مدرک
Textپژوهشی - کاربردی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کشاورزی شهری یکی از راهحلهای کاهش آلودگی هوا و ایجاد شادابی در روحیة مردم کلانشهرهاست. مقصود از کشاورزی در شهر، کاشت و تولید محصولات خرد غذایی با روشهای آسان و با حداقل امکانات است. کشاورزی شهری در دو فضای عمودی و افقی مطرح میشود. برایناساس هدف از پژوهش حاضر امکانسنجی کشاورزی شهری بهصورت افقی در منطقة 5 شهرداری تهران و ارائة روش پیشنهادی برای کشت محصول در مناطق شهری است. معیارهای شیب، فاصلة دسترسی به چاه آب، شناسایی کاربری اراضی ناسازگار با زمینهای بایر، ارتفاع و میزان سایهاندازی ساختمانها، دمای کمینه و بیشینة فصلی و درنهایت ارائه مدلی براساس مساحت، برای تعیین نوع کشاورزی قابلاجرا در زمینهای بایر در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تحلیل و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که معیار شیب با حداکثر 9/21 درصد و 76/168 هکتار، فاصلة دسترسی به چاههای آب با شعاع 262 متر، زمینهای بایر با حداقل مساحت 92 مترمربع برای کشاورزی شهری مناسب است. بهطورکلی در جهتهای شرق و غرب ساختمانها بهدلیل میزان سطح سایهاندازی بیشتر باید برای فصول بهار و پاییز به کشت محصولات سایهدوست مانند کاهو، کاسنی، نعناع و کلمبرگ اقدام کرد. در جهت جنوب ساختمانها نیز بهدلیل سطح سایهاندازی کمتر برای فصول بهار و تابستان کشت محصولات آفتابدوست مانند گوجهفرنگی، ذرت، خیار، بادمجان و فلفل مناسب است.
کلید واژگان
تحلیل فضاییزمینهای بایر
کشاورزی شهری
منطقة پنج شهر تهران
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
موسسه جغرافیاInstitute of Geography, Faculty of Geography, University of Tehran
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهرانکارشناس ارشد گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
شاپا
2383-14562423-7779




