بررسی ساز و کار استخراج ترکیبات غذایی و دارویی با کمک فراصوت
(ندگان)پدیدآور
فائز, معصومهعلیان نژادی, مریمنادری, لیلانوع مدرک
Textمقاله ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استخراج به کمک فراصوت میتواند به عنوان یک فناوری نسبتا نوین، سبز و غیرمخرب در استخراج ترکیبات غذایی و طبیعی از میوهها و سبزیها، گیاهان و ادویهها، دانههای روغنی و میکروارگانیسمها بهکار گرفته شود. در این مقاله سازوکار حاکم بر استخراج با کمک فراصوت مورد بررسی قرار گرفته است. فراصوت با استفاده از سازوکارهای ریزکردن، فرسایش، ایجاد شکاف، تغییر شکل غشاء سلول، ایجاد نیروی برشی و ایجاد دمای بالا میتواند بر روی فرایند استخراج تأثیر بگذارد. در واقع اساس تمام این سازوکارها ورود امواج صوتی در داخل حلال، نوسانات سیال، ایجاد حباب، رمبش[i] حباب و ایجاد فشار و حرارت است. شوک ناشی از رمبش حباب میتواند باعث برخورد ذرات جامد و ریز شدن آنها و یا ایجاد شکاف در غشا سلولی و ایجاد میکرو جریان شود. با توجه به مطالب فوق استخراج با کمک فراصوت دارای مزایایی مثل افزایش جرم منتقل شده، نفوذ بهتر حلال، نیاز کمتر به حلال، کاهش خطرات شیمیایی و فیزیکی، سازگاری با محیط زیست، استخراج در دمای پایین، زمان استخراج کمتر و بازده بالاتر، کیفیت استخراج بالاتر، نیاز به انرژی کمتر و عدم نیاز به آمادهسازی نمونه است. همچنین بررسیها نشان میدهد که موفقیت استخراج با کمک فراصوت به مشخصههای امواج فراصوت بهکار رفته (مثل فرکانس، شدت، چرخهکاری و تناوبی یا پیوسته بودن امواج)، مشخصههای محلول (مثل ویسکوزیته و تنش سطحی)، خصوصیات نمونه (مثل رطوبت نمونه و اندازه ذرات)، شرایط محیطی (مثل دما و فشار) و زمان استخراج بستگی دارد. این کمیتها برای استخراج هر ترکیب خاص باید با استفاده از روش پاسخ سطحی به دقت بهینهسازی شوند. [i]. Collapse
کلید واژگان
"استخراج سبز"" فراصوت"
"محصولات طبیعی"
"مکانیسم"
"کاویتاسیون"
فیزیک صوت
شماره نشریه
16تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
انجمن آکوستیک و ارتعاشات ایرانIranian Society of Acoustics and Vibration
سازمان پدید آورنده
عضو هیئت علمی دانشگاه سمناندانشکده فیزیک -دانشگاه سمنان - سمنان - ایران
فیزیک-دانشکده فیزیک-دانشگاه سمنان-سمنان-ایران
شاپا
2383-18392345-623X




