نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorاحمدیان, احمدfa_IR
dc.contributor.authorسالاری, امیرfa_IR
dc.contributor.authorموسوی, زکیهfa_IR
dc.contributor.authorکاوه, حامدfa_IR
dc.date.accessioned1399-07-09T00:35:33Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-09-30T00:35:33Z
dc.date.available1399-07-09T00:35:33Zfa_IR
dc.date.available2020-09-30T00:35:33Z
dc.date.issued2018-04-21en_US
dc.date.issued1397-02-01fa_IR
dc.date.submitted2017-11-04en_US
dc.date.submitted1396-08-13fa_IR
dc.identifier.citationاحمدیان, احمد, سالاری, امیر, موسوی, زکیه, کاوه, حامد. (1397). تأثیر سطوح مختلف تنش‌خشکی و کود ورمی‌کمپوست بر عملکرد، اجزای عملکرد و آلیسین گیاه سیر. مجله پژوهش‌های حفاظت آب و خاک, 25(1), 215-227. doi: 10.22069/jwsc.2018.14167.2889fa_IR
dc.identifier.issn2322-2069
dc.identifier.issn2322-2794
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22069/jwsc.2018.14167.2889
dc.identifier.urihttp://jwsc.gau.ac.ir/article_4068.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/181045
dc.description.abstractسابقه و هدف: سیر‌ (Allium sativum L.) گیاهی چند‌ساله علفی از خانواده Liliaceae بوده که از نظر تولید جهانی در بین گیاهان پیازی پس از پیاز خوراکی رتبه دوم را به خود اختصاص داده است، کمبود منابع آبی دردسترس، صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف آب، درباره این گیاه حساس به خشکی را نیز اجتناب‌ناپذیر نموده است. اصولاً بیشترین عملکرد و کارایی مصرف آب به‌ترتیب در آبیاری‌های کامل و تنش خشکی ملایم به‌دست می‌آید و با کاربرد کودهای آلی از جمله ورمی‌کمپوست، اثرات منفی تنش‌های آبی کاهش می‌یابد، توجه به اهمیت اعمال تنش آبی در برنامه‌ریزی‌های آبیاری از سویی و افزایش میزان ماده موثره گیاهان با اعمال تنش از سویی دیگر، باعث گردید در این تحقیق به بررسی تأثیر سطوح مختلف تنش‌خشکی و کود ورمی‌کمپوست بر عملکرد، اجزای عملکرد و میزان ماده مؤثره آلیسین گیاه دارویی سیر که از نطر تولید، مقام دوم در بین گیاهان پیازی را دارد، پرداخته شد. <br /> مواد و روش‌ها: آزمایش به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربت‌حیدریه در سال زراعی 95-1394 اجرا ‌شد. سطوح مختلف آبیاری شامل 100 (شاهد)، 120، 80 و 60 درصد نیاز آبی به‌عنوان فاکتور اصلی و کود ورمی‌کمپوست در چهار سطح صفر، پنج، 10 و 15 تن در هکتار به‌عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد.<br /> یافته‌‌ها: نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل تنش خشکی و ورمی‌کمپوست بر ارتفاع بوته، طول برگ، وزن تر و خشک بوته، وزن تر و خشک سوخ، وزن تر و خشک ریشه، سطح برگ، وزن خشک برگ و عملکرد سیر معنی‌دار بود، نتایج نشان می‌دهد با افزایش تنش خشکی ارتفاع بوته، وزن خشک سوخ و سطح برگ کاهش ‌یافته است. مصرف پنج، 10 و 15 تن ورمی‌کمپوست به ترتیب باعث بهبود 25، 18 و 10 درصدی عملکرد سیر در مقایسه با شاهد گردید. بیشترین و کمترین عملکرد سوخ سیر به‌ترتیب در تیمار 100 درصد نیاز آبی و مصرف پنج تن ورمی‌کمپوست در هکتار (با عملکردی برابر با 10170کیلوگرم در هکتار) و تنش60 درصد نیاز آبی و بدون مصرف ورمی‌کمپوست (با عملکردی برابر با 3048/66کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. تنش خشکی سبب کاهش و مصرف کود ورمی‌کمپوست باعث افزایش میزان ماده موثره آلیسین گردید. <br /> نتیجه‌گیری: گیاه سیر حساس به تنش خشکی است و کمبود آب سبب کاهش و کاربرد کود ورمی‌کمپوست، باعث بهبود عملکرد آن می‌گردد. و کاربرد ورمی‌کمپوست ضمن بهبود خصوصیات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد سیر و کاهش خسارات ناشی از تنش خشکی در فصل تحت کشت، تداوم بهبود عملکرد گیاه در سال‌های بعد و همچنین بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک می-شود.fa_IR
dc.format.extent670
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانfa_IR
dc.publisherGorgan University Of Agricultural Sciencesen_US
dc.relation.ispartofمجله پژوهش‌های حفاظت آب و خاکfa_IR
dc.relation.ispartofJournal of Water and Soil Conservationen_US
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22069/jwsc.2018.14167.2889
dc.subjectسوخfa_IR
dc.subjectکم‌آبیاریfa_IR
dc.subjectکود آلیfa_IR
dc.titleتأثیر سطوح مختلف تنش‌خشکی و کود ورمی‌کمپوست بر عملکرد، اجزای عملکرد و آلیسین گیاه سیرfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار، عضو هیأت علمی، گروه تولیدات گیاهی و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت‌حیدریهfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه تربت حیدریهfa_IR
dc.contributor.departmentکارشناسی‌ارشد، تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت‌حیدریهfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار، عضو هیأت علمی، گروه تولیدات گیاهی و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت‌حیدریهfa_IR
dc.citation.volume25
dc.citation.issue1
dc.citation.spage215
dc.citation.epage227


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد