بررسی اثر تنش خشکی و قارچ میکوریزا بر صفات کیفی و فعالیتهای آنزیمی گلرنگ
(ندگان)پدیدآور
مؤمنی, امیرشیبانی, حسینعلیممیزی, محمدرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
خشکسالی در سالهای اخیر کمبود آب را در بخش کشاورزی از هر زمان دیگری ملموستر ساخته است. تحقیقی بهمنظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گلرنگ(Carthamus tinctorius .L)  در شرایط تنش کم آبی انجام شد. آزمایش در مزرعه آموزشی –پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا واقع در استان تهران - شهرستان ورامین در سال 1392 بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کرت اصلی، تنش خشکی در سه سطح: 50 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (آبیاری معمول)، 90 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (تنش متوسط) و 130 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (تنش شدید) و عامل دوم تلقیح بذر با قارچ میکوریزا در چهار سطح شامل: عدم تلقیح (شاهد B1)، 100 میلیگرم قارچ میکوریزا B2، 200 میلیگرم قارچ میکوریزا B3و 300 میلیگرم قارچ میکوریزاB4  بودند. نتایج نشان داد که کاربرد میکوریزا تأثیر معنیداری بر درصد روغن و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز داشت. همچنین تأثیر تنش خشکی بر میزان پرولین، درصد پروتئین و روغن و همچنین فعالیت آنزیمهای سوپر اکسیداز دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز معنیدار بود. اثر متقابل تنش خشکی و کاربرد میکوریزا نیز معنیدار بود و کاربرد 200 میلیگرم میکوریزا بههمراه آبیاری معمول بیشترین تأثیر را در صفات اندازهگیـری شده داشت. بیـشترین و کمترین درصـد روغن در تلقیـح بذر با 200 میلیگرم قارچ میکوریزا (B3) و شاهد (B1) به ترتیب با میانگینهای 11/28 و 44/23 درصد حاصل شد. همچنین بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار 130 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاسA3 (تنش شدید) و 50 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A1 (آبیاری معمول) بهترتیب 6/16 و 7/9 میلیگرم پروتئین در دقیقه به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در تیمار تنش شدید خشکی (4/8 میلیگرم پروتئین در دقیقه) و کمترین میزان آن در تیمار عدم تنش خشکی ( 9/4 میلیگرم پروتئین در دقیقه) بود.
کلید واژگان
گلرنگتنش خشکی
مایکوریزا
آنزیم آنتی اکسیدانت
صفات کیفی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین- پیشوا، ورامین – ایراناستادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین- پیشوا، ورامین – ایران
- استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین- پیشوا، ورامین – ایران




