تاثیر محلولپاشی پوترسین بر خصوصیات مورفولوژیک گندم رقم SW-82-9 تحت شرایط تنش قطع آبیاری در منطقه ورامین
(ندگان)پدیدآور
کریمی, زهراتوحیدیمقدم, حمیدرضاکسرایی, پورنگنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
این مطالعه بهمنظور ارزیابی اثر محلولپاشی پوترسین بر عملکرد خصوصیات مورفولوژیک گندم رقم SW-82-9 تحت شرایط تنش قطع آبیاریبهصورت کرت خرد شده (اسپیلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه آزاداسلامی واحد ورامین - پیشوا اجرا شد. عامل اصلی شامل چهار سطح آبیاری معمول، قطع آبیاری در مرحلهی ساقهدهی، قطع آبیاری در مرحلهی گلدهی و قطع آبیاری در مرحلهی زایشی یا پر شدن دانه و عامل فرعی (محلولپاشی پوترسین) شامل محلولپاشی با آب مقطر، محلولپاشی پوترسین با غلظت 75 و150 قسمت در میلیون بود. نتایج نشان داد کمترین میزان ارتفاع گیاه و طول سنبله در مرحله قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی و گلدهی به ترتیب با 29/70 و 86/8 سانتیمتر و بیشترین ارتفاع گیـاه و طول سنبلـه در مرحلـه آبیاری معمول و محلولپاشی پوترسین با غلظت 150 قسمت در میلیون بهمیزان 04/84 و 06/11 سانتیمتر بود. کمترین عملکرد دانه و شاخص برداشت نیز در مرحله توقف آبیاری در مرحله گلدهی بهمیزان 7/5045 و16/38 درصد و بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت در مرحله آبیاری معمول بهمیزان0/6427 و 8/42 درصد بود. محلولپاشی پوترسین با غلظت 150 قسمت در میلیون باعث افزایش ارتفاع گیاه (04/84 سانتیمتر) و طول سنبله (06/11 سانتیمتر)، عملکرد دانه (3/6582) و شاخص برداشت (24/43 درصد) نسبت به گروه شاهد شد. درتمامی تیمارهای محلولپاشی برگی پوترسین، عملکرد دانه با صفات طول سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و تعداد سنبله در مترمربع همبستگـی مثبت و معنیدار داشت. بهنظر میرسد محلولپاشی پوترسین باعث بهبود صفات مورفولوژیک گندم میشود.
کلید واژگان
پوترسینگندم
قطع آبیاری
عملکرد دانه
شاخص برداشت
طول سنبله
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا، ورامین – تهران، ایران.گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا، ورامین – تهران، ایران.
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا، ورامین – تهران، ایران




