| dc.contributor.author | رحیمیان, محمد حسین | fa_IR |
| dc.contributor.author | قدسی, مسعود | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-08T17:12:26Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-29T17:12:26Z | |
| dc.date.available | 1399-07-08T17:12:26Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-29T17:12:26Z | |
| dc.date.issued | 2014-03-21 | en_US |
| dc.date.issued | 1393-01-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2015-04-22 | en_US |
| dc.date.submitted | 1394-02-02 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | رحیمیان, محمد حسین, قدسی, مسعود. (1393). تاثیر حذف آبیاری در مراحل انتهایی رشد بر کارایی مصرف آب و عملکرد پنج ژنوتیپ گندم در مشهد. پژوهش آب در کشاورزی, 281(1), 25-38. doi: 10.22092/jwra.2015.101060 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2228-7140 | |
| dc.identifier.issn | 2251-6646 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22092/jwra.2015.101060 | |
| dc.identifier.uri | https://wra.areeo.ac.ir/article_101060.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/15484 | |
| dc.description.abstract | به منظور استفاده بهینه از منابع آب در مزارع گندم با تعیین ژنوتیپ و برنامه آبیاری مناسب، در این پژوهش اثر حذف آبیاری در مراحل انتهایی رشد و نمو گندم با استفاده از کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال زراعی متوالی (82-1381 و 83-1382)در ایستگاه طرق مشهد مورد بررسی قرار گرفت. عامل آبیاری شامل: W<sub>1</sub>- آبیاری در مراحل طویل شدن ساقه، گل دهی، شیری شدن دانه و خمیری شدن دانه، W<sub>2</sub>- آبیاری در مراحل طویل شدن ساقه، گل دهی و شیری شدن دانه، و W<sub>3</sub>- آبیاری در مراحل طویل شدن ساقه و گل دهی در کرت های اصلی و تعداد پنج ژنوتیپ گندم (C<sub>1</sub>: Toos<sub>, </sub>C<sub>2</sub>: C-78-4, C<sub>3</sub>: C-78-8, C<sub>4</sub>: C-79-6, C<sub>5</sub>: C-79-16) در کرت های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد، اثر تیمار آبیاری بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و کارآیی مصرف آب معنی دار بود. حذف آبیاری در مراحل شیری و خمیری شدن دانهها موجب کاهش عملکرد بیولوژیک (به ترتیب 17/4 و 1/12 درصد) و عملکرد دانه (به ترتیب 14/5 و 9/11 درصد) شد. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم در تیمارهای آبیاریW<sub>1</sub>، W<sub>2</sub> و W<sub>3</sub>به ترتیب 5834، 5549 و 5215 کیلوگرم در هکتار و میانگین کارآیی مصرف آب آنها در تیمارهای آبیاری مذکور به ترتیب 022/1، 426/1 و 346/2 کیلوگرم بر متر مکعب بود. ژنوتیپ های C<sub>4</sub>و C<sub>3</sub>به تریب با میانگین عملکرد دانه 5893 و 5353 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. نتیجه این تحقیق نشان داد، حذف آبیاری در مراحل انتهایی رشد گندم هر چند موجب افزایش کارآیی مصرف آب شد، ولی کاهش معنی دار عملکرد دانه را به دنبال داشت و بنابر این حذف آبیاری در این مراحل قابل توصیه نمی باشد. ژنوتیپهای C<sub>4</sub> و C<sub>5</sub>علاوه بر عملکرد بالا، بیشترین کارآیی مصرف آب (به ترتیب با میانگین 814/1 و 748/1 کیلوگرم بر مترمکعب) را در کلیه تیمارهای آبیاری به خود اختصاص دادند و نسبت به تنش رطوبتی انتهای فصل رشد از تحمل خوبی برخوردار بودند. | fa_IR |
| dc.format.extent | 957 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات خاک و آب | fa_IR |
| dc.publisher | Agricultural Research,Education and Extension Organization | en_US |
| dc.relation.ispartof | پژوهش آب در کشاورزی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Water Research in Agriculture | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22092/jwra.2015.101060 | |
| dc.title | تاثیر حذف آبیاری در مراحل انتهایی رشد بر کارایی مصرف آب و عملکرد پنج ژنوتیپ گندم در مشهد | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. | fa_IR |
| dc.citation.volume | 281 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 25 | |
| dc.citation.epage | 38 | |