تأثیر تغذیه گیاه بر روی فراوانی کنه تارتن دولکهای Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) در مزارع هندوانه اسفراین
(ندگان)پدیدآور
جبله, عیسیامیری, بهزادطاهریان, مجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هندوانه یکی از مهمترین محصولات شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی محسوب میشود؛ در این شهرستان کنه تارتن دولکهایTetranychus urticae  یکی از آفات مهم این محصول به حساب میآید؛ استفاده بیرویه از سموم شیمیایی سبب ایجاد جمعیت مقاوم این آفت به آفتکشها شده و باقیمانده سموم بهدلیل تازهخوری این محصول بسیار حائز اهمیت است. کیفیت تغذیه گیاه میزبان عامل مؤثری بر رشد و تولیدمثل آفات محسوب میشود. به منظور بررسی تأثیر تغذیه در شرایط مزرعهای بر روی فراوانی مراحل مختلف زیستی کنه تارتن دولکهای بر روی هندوانه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت تیمار (کود مرغی، کود گاوی، کود گوسفندی، NPK، NPK+ هیومیک اسید، هیومیک اسید و شاهد) در سه زمان نمونهبرداری، در سال 1394، در شهرستان اسفراین اجرا شد. نتایج نشان داد بیشترین جمعیت کنه تارتن دولکهای در تیمار کود مرغی در مراحل زیستی (تخم، لارو، پوره و بالغ) به ترتیب با میانگین (34/1 ± 27/12، 78/1 ± 04/12، 35/1 ± 04/8 و 69/1 ± 73/12) و کمترین جمعیت در تیمار کود NPK + هیومیک اسید گرانوله در مراحل زیستی (تخم، لارو، پوره و بالغ) به ترتیب (67/0± 16/4، 55/0± 88/2، 38/0± 18/2 و 67/0± 07/5) مشاهده گردید. بر اساس نتایج این تحقیق و اثر کاهنده نوع تیمار کوددهی بر جمعیت کنه تارتن دولکهای، مشخص گردید دو تیمار کود هیومیک اسید گرانوله و هیومیک اسید + NPK گرانوله در مزارع هندوانه میتوانند جهت کنترل کنـه تارتن دو لکهای مورد توجه قرار گیرند.
کلید واژگان
هندوانهTetranychus urticae
کود
تغییرات جمعیت
اسید هیومیک
NPK
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشواسازمان پدید آورنده
مدیر گروه گیاهپزشکی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر، کاشمر، ایراندانشجوی کارشناسی ارشد، حشرهشناسی کشاورزی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر، کاشمر، ایران
استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران




