بررسی اثر پرتو فرا بنفش روی برخی پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه فلفل قلمی (Capsicum longum)
(ندگان)پدیدآور
حسینی سرقین, سیاوشکاراپتیان, ژیرایرخارا, جلیلنوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثرات پرتو فرا بنفش روی برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه فلفل قلمی (Capsicum longum) تحت شرایط گلخانهای می باشد. این گیاهان در شرایط یکنواخت محیطی رشد داده شدند و بعداز 35 روز تحت تیمار اشعهی UV-A به مدت 15 روز و اشعهیUV-C  به مدت 8 روز قرار گرفتند. با بررسی های انجام گرفته مشخص شد که میزان پروتئین ها تحت تأثیر اشعهی UV قرار گرفته و در اندام های هوایی و در ریشه اندکی کاهش یافت. میزان قندهای محلول به طور معنی داری در اندام های هوایی گیاهان تیمار شده با UV-C کاهش یافت ولی تغییرات آن در گیاهان تیمار باUV-A  معنی دار نبود. در میزان قندهای محلول ریشه گیاهان تیمار با UV نیز، تغییرات معنی داری مشاهده نشد. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیدازو گایاکول پر اکسیداز در اثر تیمار شده با UV افزایش نشان داد. افزایش فعالیت GuPX فقط در تیمار شده UV-C معنی دار بود ولی فعالیت APX در هر دو تیمار  UV-C و UV-A معنی دار بود. میزان مالون دی آلدئید ((MDA در هر دو تیمار مخصوصاً در تیمار UV-C اندکی افزایش نشان داد. وزن خشک اندام های هوایی در گیاهان تیمارشده به طور معنی داری کاهش یافت ولی در مورد ریشه ی این کاهش فقط در تیمار UV-C معنی دار بود. اشعهیUV  باعث کاهش معنی دار تعداد انشعابات جانبی شدکه این کاهش در تیمار UV-C معنی دار بود. در این بررسی مشخص شد که گیاه فلفل قلمی در برابر اشعهی ماوراء بنفش حساس بوده و از لحاظ فیزیولوژیکی، متحمل تغییراتی می شود. حساسیت این گیاه به اشعهیUV-C  بیش تر از  UV-A بود.
کلید واژگان
: اشعهی UVآسکوربات پراکسیداز
گایاکول پر اکسیداز
مالون دی آلدئید
قند های محلول
پروتئین
فلفل قلمی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2012-02-201390-12-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی گروه زیست شناسی، دانشکدهی علوم، دانشگاه ارومیهعضو هیات علمی گروه زیست شناسی، دانشکدهی علوم، دانشگاه ارومیه
عضو هیات علمی گروه زیست شناسی، دانشکدهی علوم، دانشگاه ارومیه
شاپا
2588-543X2588-5979




